zondag 18 april 2021

Lezing Eva Meijer via NOBB en april is de Maand van de Filosofie

Gratis te volgen via livestream De Noord Oost Brabantse Bibliotheken hebben filosoof Eva Meijer uitgenodigd voor een lezing en interview. Eva Meijer schreef dit jaar het essay van de Maand van de Filosofie. Daarover vertelt ze op woensdag 21 april in de Groene Engel. Bij deze activiteit is geen publiek aanwezig, maar geïnteresseerden kunnen vanaf 20.00 uur live meekijken via YouTube. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het jaarthema van de Maand van de Filosofie. In dit kader verschijnt er elk jaar tevens een nieuw filosofisch essay en een filosofisch kinderboek. De Socratesbeker wordt uitgereikt aan het beste filosofieboek van het afgelopen jaar, en eens in de twee jaar wordt een nieuwe Denker des Vaderlands uitgeroepen. NIEUWS De nieuwe Denker des Vaderlands is bekend gemaakt. Paul van Tongeren volgt per 1 april 2021 huidig Denker des Vaderlands Daan Roovers op. —> Lees meer over de Denker des Vaderlands MAAND VAN DE FILOSOFIE 2021: DE NATUUR WAS HIER In april 2021 onderzoeken we het thema ‘natuur’. Filosoof Eva Meijer neemt hierin het voortouw als auteur van het essay van de Maand van de Filosofie. Het kinderboek wordt dit jaar geschreven door Bibi Dumon Tak.

Boekenprogramma brommer op zee

En hebben jullie brommer op zee gezien? Wat vonden jullie van dit boekenprogramma? Brommer op zee is hét boekenprogramma van de VPRO. Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. Online gaat Brommer op zee verder als boekenclub. Samen met een maandelijks wisselende schrijver lezen kijkers een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek. In de maand april host Sofie Lakmaker de boekenclub met haar debuut De geschiedenis van mijn seksualiteit. Brommer op zee is elke zondag te zien om 19.20 uur bij de VPRO op NPO 2 en om 22.00 uur op Canvas. Brommer op zee is een VPRO-productie voor NPO 2 en Canvas.

Kastanjehove van Tommie Niessen

Eerste deel: Tommie in de zorg Tweede deel: Tommie in gesprek Derde deel: Kastanjehove Tommie Niessen is een Nederlands auteur, blogger en verpleegkundige. Niessen volgde eerst een opleiding tot ziekenverzorgende en daarna een MBO-opleiding voor verpleegkunde. Niessen schrijft over de ervaringen die hij opdoet tijdens zijn werk als verpleegkundige in de wijk en in de palliatieve zorg. De negentienjarige Tommie gaat stage lopen in een verpleegtehuis. Op humoristische en ontroerende wijze vertelt hij over de bewoners, de collega"s en de wantoestanden en de protocollen waarmee de gezondheidszorg heeft te maken.

Barsten van Marlies Slegers

Marlies Allewijn (1977) is auteur van o.a. Ze was 16 en De Meid. Ze groeide op in het Zeeuwse Yerseke, maar woont inmiddels al langer in Amsterdam. Toen ze twaalf was kreeg Marlies de diagnose polyarticulaire juveniele idiopathische artritis, oftewel jeugdreuma. Deze zin probeerde ze tot enkele jaren geleden koste wat kost te vermijden in welke biografie of tekst dan ook. Maar sinds ze de semi-autobiografische jeugdroman SchEef (2012) schreef, moet ze constateren dat die reuma voor een groot deel heeft bepaald wie ze is geworden. De chronische ziekte – die ondanks het woord ‘jeugd’ nog altijd aanwezig is – sijpelt door in alle facetten van haar leven: liefde, opleiding, ouderschap, vriendschap, zelfwaarde, zelfvertrouwen, vrijheden, vrouw-zijn én haar werk. In haar (historische) romans spelen zowel Zeeland als Amsterdam regelmatig een rol. Maar nog belangrijker is dat Marlies in haar werk vrouwen een stem geeft die in veel verhalen een bijrol zouden spelen: de dienstmeid, de dochter uit een conservatief arbeidersgezin, de zieke puber. De personages breken los uit het leven dat voor hen bedacht is, om te kunnen worden wie ze zijn. Ze nemen controle, terwijl dat in hun positie niet vanzelfsprekend is.
Boek over de zestiger jaren. Een 17 jarig meisje uit een streng christelijk milieu in Zeeland raakt zwanger, moet naar een kliniek voor ongehuwde vrouwen en moet haar dochtertje afstaan.Da vlucht ze naar Amsterdam en komt in contact met de dolle MIna's en gaat studeren en wordt psycholoog. Feministisch boek. De hoofdpersoon Sari komt op voor de vrouwenrechten en ontvlucht haar milieu. Het boek heeft een happy end. Het boek speelt tussen 1976 en 1986. Elk hoofdstuk begint met een fragment van een bekende song uit de zestiger jaren. Het boek is mooi vorm gegeven.