dinsdag 12 januari 2010

Miep Gies


Vandaag heeft Nederland afscheid moeten nemen van Miep Gies.(100) Zij is verantwoordelijk geweest voor het dagboek van Anne Frank. Als Miep het dagboek niet bewaard had in de oorlog was het nooit gepubliceerd geworden en had het museum het Achterhuis in Amsterdam niet bestaan. Met haar dood verdwijnt er een stuk geschiedenis van het Achterhuis.
Tijdens de Duitse bezetting van Nederland was Miep Gies één van de helpsters van de acht onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Haar inzet, betrokkenheid en slagvaardigheid en wellicht ook een portie geluk hebben eraan bijgedragen dat het leven van acht joodse mensen ruim twee jaar buiten het blikveld van de Duitse bezetters kon blijven en ondanks alle beperkingen toch dragelijk was.

Nederland leest in 2010 de Grote zaal van Jacoba van der Velde


Vandaag is de titel bekend geworden van Nederland Leest. En het is het boek geworden van Jacoba van der Velde de grote zaal. Een boek uit 1953. Ik ken het boek nog van mijn bibliotheekopleiding. Ik moest toen een keuzelijst maken over ouderen en ik weet dat ik dit toen een mooi boek vond. Nu ik zelf als mantelzorger regelmatig in verzorgings= en verpleegtehuizen kom komt mij dit verhaal helemaal realistisch voor.
Ik weet alleen niet of dit thema de gemiddelde lezer ook aan zal spreken. Het is in ieder geval een actueel thema. In het algemeen worden de mensen steeds ouder en hoe gaan we om met ziekte, eenzaamheid, verzorging, mantelzorg etc???

Mooi gedicht


Op de afscheidskaart van mijn oom (91) stond een citaat van Herman van Veen:
leven is als sneeuw,
je kunt het niet bewaren.
troost is dat jij er was
uren, maanden, jaren

Een gedicht dat in deze sneeuwperiode het mooie maar ook de vergankelijkheid van het leven weergeeft.