zondag 1 augustus 2021

Gezien in Heeswijk Dinther de Fantastelingen

De Fantastelingen was in eerste instantie gepland voor juli 2020. De spelers maakten in januari vorig jaar al kennis met regisseur Kim en de repetities op het terrein van De Kersouwe waren ook zoals normaal gestart. Ook werd al nagedacht over het decor en kostuums, zoals altijd bedacht en gemaakt door medewerkers van het theater. Corona maakte dat het repetitieproces stil kwam te liggen, en later werd besloten om de voorstellingen door te schuiven naar 2021. Dat maakte dat er dit keer een extra lange voorbereidingstijd was en in de eerste maanden van 2021 veel repetities met alle spelers thuis voor hun computerscherm. Gelukkig heeft de jeugdtheatergroep de laatste tijd coronaproof op locatie kunnen repeteren, en staat de voorstelling en alle zaken eromheen - decor, kostuums, poster, grime, techniek - nu als een huis! Over De Fantastelingen Ergens in een koninkrijk woont een meisje. Marietje is haar naam. Op het eerste gezicht een doodnormaal kind. Ondernemend, nieuwsgierig een tikje ondeugend. Maar in dit koninkrijk is dat dus niet normaal. In dit koninkrijk doe je zoals het hoort. Je doet niet gek, draagt geen kleur, poetst 2x per dag je tanden en je luistert altijd naar je ouders. Want raar doen is levensgevaarlijk. Dan komt de ‘Grote zwarte zwaluw.’ Of tenminste, dat zeggen de ministers. En daarom deelt de koningin normaalpunten uit en eet iedereen op zondag witte boterhammen met appelstroop. Marietje vindt dit raar, waarom moet alles zo normaal? En wat heeft de ‘Grote zwarte zwaluw’ hier dan mee te maken? Marietjes nieuwsgierigheid brengt haar in het waanwoud, daar wonen de Fantastelingen. Een kleurrijk clubje dat het niet zo moet hebben van ‘hoe het hoort.’

Salvador Dali in Den Bosch

11 juni t/m 21 november 2021 Salvador Dalí (1904-1989) was een creatieve alleskunner. Vrijwel iedereen kent zijn schilderijen met gesmolten uurwerken, maar juist deze krijg je nu niet te zien. In de tentoonstelling Dalí - en niets anders maak je namelijk kennis met zijn verrassende kant: van erotische schetsen tot zelfontworpen advertenties. Een bijzondere selectie foto's geeft een inkijkje in zijn leven aan de Spaanse kust. Want wist je dat hij naast kunstschilder, ook reclamemaker, schrijver, acteur, minnaar én model was? Dalí ontwikkelde zich al op zeer jonge leeftijd tot kunstenaar. Hij deed er vervolgens alles aan om de aandacht op zichzelf te vestigen. En met succes! Zijn sprankelende humor, vergaande passie, bewuste provocatie, opmerkelijke uitspraken en natuurlijk zijn markante snor vielen op. Het leven van de Catalaan was één groot, vaak provocerend optreden. Hij stond graag in de schijnwerpers en zocht de aandacht van de massa. Hij cultiveerde zijn uiterlijk, schitterde in magazines, trad op in talkshows en was veelvuldig in het nieuws. Hiermee maakte hij zichzelf tot een wereldberoemd en onsterfelijk merk: Dalí - en niets anders.

Eva Jospin in Noordbrabants museum

Met Eva Jospin introduceert Het Noordbrabants Museum opnieuw een internationaal rijzende ster in Nederland. Met haar sprookjesachtige decors neemt de Parijse kunstenaar Eva Jospin de bezoeker mee naar haar droomwereld: bossen, tempels, ruïnes en grotten, alle van eenvoudig karton. Eva Jospin: Paper Tales is van 13 maart tot en met 19 september 2021 te zien in ’s-Hertogenbosch. Met haar monumentale reliëfs van bossen verwierf Eva Jospin internationale bekendheid. De sculpturen, volledig gemaakt van bruin karton, zijn indrukwekkend, niet alleen vanwege hun monumentaliteit maar ook vanwege Jospins aandacht voor detail. Karton verandert onder Jospins handen in rotsen, stenen en vegetatie. Jospin roept met haar werk de magie van illusie en decor op.