zaterdag 27 maart 2021

Arnon Grunberg

Luister terug op podcast Nooit meer slapen Arnon Grunberg (26 maart 2021) zaterdag 27 maart 2021, 00:00 uur Arnon Grunberg is schrijver, essayist en columnist, met talloze publicaties in diverse kranten en weekbladen. Zijn romans worden vaak genomineerd en bekroond en in vele talen vertaald. Zijn nieuwe boek 'Slachters en psychiaters' is een zoektocht naar de mens; de mens in oorlogstijd, de mens op vakantie, de mens in psychische nood. Grunberg schreef deze reportages om zijn eigen ervarings- en denkwereld én die van de lezer te vergroten, om waarheid en werkelijkheid in de periferie te vinden. Lotje IJzermans spreekt met Arnon Grunberg.

Hans van Duijnhoven met pensioen

Na ruim 40 jaar verlaat HD de osse bibliotheek. Lees zijn mooie verhalen over dit bibliotheekwerk op https://lezervanstavast.org/author/townes55/ Iedereen die in de bibliotheek werkt krijgt regelmatig de vraag wat wij zoal doen als de bibliotheek gesloten is. Vaak wordt er quasi grappig aan toegevoegd dat we dan wel aan het lezen zullen zijn: kranten, tijdschriften en boeken. Een mer à … lire. De bieb uitleenklaar makenIn het begin van de jaren tachtig hadden

Boekencollage 27 maart 2021

Rondje Megen

Vol verwachting beeld in Megen

Aan de kop van de Koolmarkt in het stadje Megen, rechts naast een eeuwenoude eik, staat een bijzonder kunstwerk dat herinnert aan de bevrijding. Het stelt een vrouw voor die 'vol verwachting' (de titel van het standbeeld) over de polders uitkijkt in de richting van Arnhem. Daar wordt de gelijknamige slag uitgevochten. Als voorspel kwamen talloze vliegtuigen van de geallieerden over Megen gevlogen. Ook daarna duurde het drukke luchtverkeer nog weken. Bij Keent, vijftien kilometer naar het oosten, was een tijdelijk vliegveld aangelegd. De operatie mislukte. De Rijnbrug kon niet worden veroverd. De Maas, waaraan Megen ligt, werd frontlinie. Het bronzen beeld is gemaakt door de in Megen geboren en in 2006 op 81-jarige leeftijd overleden Jac van Someren. Een identiek beeld staat in het Engelse Tilbury. Dit drukt symbolisch de verbondenheid uit tussen beide plaatsen. Uit Tilbury afkomstig was Eric Atkinson. Hij maakte deel uit van de bemanning van een glider die nabij Megen verongelukte en door een verzetsgroep werd gered. En op 31 maart stond deze foto van mij in het Brabants Dagblad!!