maandag 13 februari 2012

Wat is jouw vroegste voorleesherinnering?

Deze vraag kregen wij vanmorgen gesteld tijdens de voorlichting over het project Boekstart dat in Oss op 2 maart van start gaat.
BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

"Voorlezen heeft dezelfde waarde als zelf lezen. Het is goed voor de taalontwikkeling en woordenschat"
En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En vanmiddag was ik in de Groene Engel  bij de voorleeswedstrijd voor de brugklassers Read2me!
Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor leerlingen in de brugklas van het voortgezet onderwijs. In deze wedstrijd worden leerlingen aangespoord goede jeugdboeken (voor) te lezen. Leerlingen lezen voornamelijk voor uit boeken van de Jonge Jury, maar als andere boeken beter bij de leerling passen, dan mogen die ook voorgelezen worden. Het leesplezier van de leerling staat altijd voorop! De voorleeswedstrijd werd voor het eerst in Noord-Brabant gehouden, maar is ondertussen uitgewaaierd over acht provincies. In 2012 zal er voor het eerst een landelijke finale gehouden worden. De presentatie was in handen van  schrijfster Annemarie Bon en zij gaf het advies om voor te lezen aan je partner en andere huisgenoten. Voorlezen is niet aan leeftijd gebonden...
En Isabel de Jager leerlinge van het TBL gaat door naar de Brabantse finale.Isabel las voor uit 'Waanzin' van Mel Wallis de Vries.