dinsdag 16 juni 2020

Bob Dylan wordt in 2021 80 jaar!!

Bob Dylan in 1991 Meer horen over Bob DylanLuister dan naar de Bobcast

In de aanloop naar die 80ste verjaardag, proberen we in de 26-delige tweewekelijkse podcastserie De BOBcast het mysterie 'Dylan' te ontrafelen. In gesprekken met een grote variëteit aan Nederlandse kunstenaars, muzikanten en andere Dylan-adepten behandelen we zoveel mogelijk aspecten van de kunstenaar Dylan: de tekstdichter, de muzikant, de podiumkunstenaar, de politieke, de gelovige en de persoonlijke Dylan, de jonge en de oude Dylan. Dylan: de chroniquer van Americana.

Henk Westbroek was bibliothecaris

Als klein jongetje bezocht Henk Westbroek iedere week de bibliotheek om het maximale aantal boeken te lenen. Die liefde voor boeken is altijd gebleven bij de muzikant. Toen hij als bibliothecaris werkte, maakt hij bibliografieën. "Dat was de mooiste periode van mijn leven."
"Boeken doorbladeren en annoteren. In twee regels zette ik erbij waar dat boek over ging. Dat hoor je op neutrale toon te doen, maar als een boek bijvoorbeeld Nieuwe wijn in oude zakken heette, dan schreef ik erbij: de inhoud is even vernieuwend als de titel."
Was ik maar bibliothecaris." Dat heeft hij vaak gedacht terwijl hij op het podium stond. "Maar de secundaire arbeidsvoorwaarden van een muzikant zijn beter: drank, drugs en vrouwen. Hoewel, ze vonden die andere Henk veel leuker. Maar dat was niet erg, want ik heb het voorrecht al vijftig jaar bij dezelfde vrouw te mogen zijn. De liefde is altijd erg goed voor me geweest."

Het bloemenmeisje van Anya Niewierra

Het bloemenmeisjeDe 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden.
Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn.
Als haar moeder vervolgens wordt vermoord, wordt de verwilderde Nina gevangen en meegenomen naar de bewoonde wereld, waar ze nooit écht aardt. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens. Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden .

Al met al een heel ingewikkelde familiegeschiedenis, spannend van begin tot eind. Gelukkig zit er voorin een uitgebreide beschrijving van alle personages die een rol spelen in de ze thriller.

Dit zegt de schrijfster over zichzelf op haar website:
Ik ben in 1964 geboren in Kerkrade. Twee zaken hebben in mijn jeugd grote indruk gemaakt. Allereerst mijn middelbare schooltijd binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc. Hier kwamen eeuwenoude tradities en modern denken op een inspirerende manier samen. 
Ten tweede de teloorgang van de mijnindustrie vanaf 1974 en de sociale ellende die dat veroorzaakte.  Ik had op mijn 18e dan ook maar één doel: wegwezen uit deze trieste omgeving! Ik trok letterlijk de wijde wereld in. Na diverse omzwervingen kwam ik in 1992 weer terug naar Zuid-Limburg. Het was mijn ambitie om mee te werken aan een nieuwe toekomst van dit prachtige gebied. In mijn eerste boek, Zuid-Limburg, Toen en Nu (uit 2010), staan de grote veranderingen in Zuid-Limburg van de afgelopen eeuw centraal. 
Tijdens een van mijn reizen ontdekte ik de Pyrénées-Orientales, ofwel Frans Catalonië. Ik werd verliefd op deze ruwe bergregio en bouwde er mijn ‘tweede bestaan’ op tussen de Catalanen.  
Beide regio’s, maar ook de vele landen waar ik de afgelopen decennia doorheen trok, zijn mijn inspiratiebron bij het schrijven en schilderen…