zondag 23 april 2023

Donker Keent

Gisteren genoten van de voorstelling Donker Keent. En net bij omroep walraven de voorbereidingen gezien.

Schelpengrot Zutphen

D
De schelpengrot aan het ‘s-Gravenhof, die daar ook wel schelpenkoepel wordt genoemd. Het is een vrijstaand gebouwtje waar je, als er geen hek voor zat, zó doorheen zou kunnen lopen. Hij ziet er in mijn ogen iets minder uitbundig uit dan de grot van Nienoord – er is een veel groter deel van de wanden zonder versierselen gebleven – maar hij is dan ook iets ouder. Deze schelpengrot zou, net als de schelpengrot op het Loo, nog nét uit de zeventiende eeuw stammen.

Stadhuis Zutphen

Het nieuwe stadhuis Een modern pand in een historische setting In maart 1999 kreeg Zutphen officieel een nieuw stadhuis op de plaats waar het thuis hoort: het ’s-Gravenhof, waar vanaf het ontstaan van de stad het bestuur zetelde. Na lang zoeken buiten de oude binnenstad werd in 1994 uiteindelijk toch voor deze plek gekozen. Dat het gemeentelijk bestuur in het centrum moest blijven, was een belangrijke drijfveer. Architect Thomas Rau kwam met een gewaagd ontwerp dat op de plaats waar een allegaartje aan deels historische panden stond, nieuwbouw met een deel van de bestaande panden verbond. Vooral de manier waarop het stadspaleis van de Heeren van Bronckhorst is geïntegreerd in de nieuwbouw is spectaculair. De gevel vertoont tegenstellingen in elementen en gebruikte materialen. De “harde” elementen zijn de vier toegangen tot het gebouw die zijn voorzien van grote groenen constructies van milieuvriendelijk gepatineerd koper. Het “zachte” element zijn de golvende en schuin oplopende gevels waarvan de witte kleur refereert naar de witgepleisterde panden op de IJsselkade. De ramen in de gevels zijn van onbehandeld cederhout en representeren, volgens de architect, ja- en nee-ramen; ja-ramen zijn vlakke ramen die de gevel volgen terwijl nee-ramen buiten de gevel uitsteken. Vanuit de toegangen komen koperen banden samen in de hal van het gemeentehuis. Op het kruispunt van deze ‘energielijnen’ staat een kunstwerk getiteld Respiro. Langs de ronddraaiende houten spiraal stroomt lucht terwijl aan de buitenkant van de glazen kolom water stroomt. Het object regelt zodoende op natuurlijke wijze de lucht- en waterhuishouding van het gebouw. Het hele ventilatiesysteem loopt op zonne-energie van zonnepanelen op het dak.

Verhalenmachine in Zutphen

Verhalenmachine in gebruik genomen! Op vrijdag 14 januari heeft wethouder Mathijs ten Broeke als eerste een tekst uit onze verhalenmachine gehaald en daarmee de machine officieel in gebruik genomen. Door de coronamaatregelen kon de eerder geplande ingebruikneming in het stadhuis geen doorgang vinden. Maar gelukkig is de bibliotheek nu wel dagelijks open, en zo hebben we machine in overleg met de bibliotheek voor een tijdje daar een plaats kunnen geven. Lees ook het bericht in Contact. Stichting Zutphen Literair heeft de verhalenmachine gekocht bij de Franse uitgeverij Short Édition. De uitgever heeft een bepaalde hoeveelheid teksten meegeleverd bij de machine. In onze verhalenmachine zit een mix van Engelse en Nederlandse teksten. Je weet niet van tevoren wat voor tekst je uit de machine krijgt; je kunt wél kiezen voor een bepaalde leestijd: 1, 3 of 5 minuten. De verhalenmachine biedt de tekst vervolgens aan op een soort kassabon. Short Édition heeft 96 teksten in het Nederlands aangeleverd. Dat kan gaan om korte in het Nederlands vertaalde verhalen, maar ook om bijv. klassieke gedichten van Jacques Perk of Hans Lodeizen. Zutphen Literair heeft zelf al wat eigen aanvulling georganiseerd: klassieke gedichten (o.a. Slauerhoff) en korte verhalen (o.a. C.C.S. Crone). Ook de tien Zutphense stadsgedichten van 2021 zitten er in. En verder bieden wij nu 26 korte verhalen aan die speciaal voor onze verhalenmachine geschreven zijn! In totaal zitten er op dit moment meer dan driehonderd verhalen en gedichten in de machine. Zelf bijdragen? In principe kan iedereen bij ons een zelfgeschreven verhaal aanleveren voor de verhalenmachine. Verhalen met een lengte van ongeveer 250 woorden (1 minuut leestijd) tot maximaal 1250 woorden (5 minuten) kunnen worden ingestuurd naar info@zutphenliterair.nl. Als onze redactie de kwaliteit voldoende vindt om het verhaal te publiceren via de verhalenmachine, zal het, met vermelding van uw naam, in de catalogus worden opgenomen.

Bootlegsixties

Op woensdag 19 april genoten van deze Engelse groep in de Lievekamp.

Oudhollandse arretjescake gekocht in Zutphen

Uw chocoladewens is onze zorg! Ambachtelijke chocolade en bonbons vindt u sinds 1996 bij Bonbonatelier Janson in het centrum van Zutphen. In onze zaak hangt de sfeer van Anton Pieck en het oude centrum. De chocolade wordt op ambachtelijke wijze bereid in de ‘open keuken’. Terwijl u geniet van een kopje koffie en alvast van de heerlijke chocolade en bonbons proeft, wordt uw bestelling gemaakt. Chocolade en bonbons zoals ze moeten zijn; puur en met liefde bereid. Proef het zelf! Arretjescake gekocht. MInder zoet dan die ik zelf maak. Hierbij mijn recept: Recept Arretjescake zonder ei Voor de arretjescake zonder ei, heb je andere ingredienten nodig. In plaats van normale biscuitjes kan je natuurlijk ook volkoren koekjes gebruiken of bijvoorbeeld bastigekoek, naar gelang je eigen smaak. Bij de chocolade kan je het beste de chocolade om mee te bakken gebruiken. Deze heeft een wat meer pure chocoladesmaak Gang Taart Keuken Nederlands Keyword arretjescake zonder ei Voorbereidingstijd 25 minuten Kooktijd 2 uren Totale Tijd 2 uren 25 minuten Geschikt voor 10 Plakjes Calorieën 230 kcal Ingrediënten 200 Gram Bruine basterdsuiker 50 Gram Pure chocloade 60 Gram Cacaopoeder (geen mix voor chocolademelk) 200 Gram Roomboter 200 Gram Biscuitjes Bereiding Smelt de boter. Doe je dit een pan, zorg dan dat de boter niet bruin wordt. Smelt de pure chocolade. Het beste een pan met heet water, de chocolade in een kom doen, en deze kom in de pan met heet water zetten, zonder dat het water in contact komt met de pure chocolade. Meng de gesmolten roomboter met de basterdsuiker en de cacaopoeder. Breek de biscuitjes, of de volkoren koekjes in niet al te grote stukjes. Meng de gesmolten chocolade door het mengsel van roomboter, cacaopoeder en basterdsuiker, roer goed door, en voeg de stukjes biscuits of volkoren koekjes toe. Meng alles goed door elkaar. Bekleed een cakevorm met bakpapier, en vul de cakevorm met het mengsel. Strijk de bovenkant, bijvoorbeeld met een lepel of een spatel, goed glad. Plaats de cakevorm gedurende minimaal twee uur in een koude koelkast. Haal nadien de cake uit de cakevorm, en snij de arretjescake zonde ei in plakjes of stukken. Als je stukken arretjescake zonder ei over hebt, bewaar dit dan altijd in de koelkast, zeker als het wat warmer is. Omdat de cake niet gebakken is, wordt de cake bij warmte snel zacht.

2 daagjes in de Hanzestad Zutphen met mijn zus

Leuk gesprek gehad met de eigenaar en ik kreeg 2 gratis boekenkaarten mee en dit is de geschiedenis van deze boekhandel: In 1844 opende de 23-jarige Arnhemmer Albert Evert Carel van Someren een boekhandel in Zutphen. Hij trouwde er met juffrouw Thieme, een nichtje van hem, en telg uit een bekend drukkers- en uitgeversgeslacht. Van Someren was niet alleen boekhandelaar, maar ook drukker en uitgever; hij vertaalde romans, die hij zelf uitgaf, en schreef gedichten. Tussen Albert van Someren en Ine Soepnel, de huidige eigenaar, zitten vijf eigenaren, onder wie Jaap Deen, Ad ten Bosch en Henk ten Bosch. De huidige winkel aan de Turfstraat ademt nog steeds historie. De Russische bibliotheek staat er, net als de Spaanse bibliotheek en de Perpetua-reeks. De kasten zijn rijk gevuld met literatuur, kunst, geschiedenis, muziek en filosofie. De bijzondere collectie trekt mensen uit alle windstreken.
Ik ken wel veel schrijvers op deze kaart maar niet allemaal. Wie helpt?