donderdag 19 november 2020

Site leesadviezen

Deze website heeft als doel het bezig zijn met literatuur / fictie aantrekkelijker te maken voor zowel leerlingen als docenten. Door een grote hoeveelheid (ook zeer recent verschenen) boeken te presenteren, hebben leerlingen een ruime keuze. Docenten krijgen bij al die boeken toetsmateriaal, mét de uitwerking van de vragen en opdrachten. Veel leerlingen houden niet zo van lezen. Als het dan ook nog moeilijk is om geschikte boeken te vinden, wordt de leeslust bepaald niet aangewakkerd. Literatuurlijsten op veel scholen worden vaak – dat is logisch! - beperkt doordat docenten nu eenmaal niet alles kunnen lezen wat er verschijnt. Ze hebben echter wel de taak om het leesproces te begeleiden en dat houdt ook toetsing in. Die toetsing is bij veel adviessites een probleem. Op deze website kunnen leerling gemakkelijk hun keuze bepalen uit een groot aantal boeken.

Rutger Bregman wint NS publieksprijs 2020

Duitse schilder Gabriele Münter.

We sluiten de serie vrouwelijke kunstenaars in 2018 af met een portret van de Duitse schilder Gabriele Münter. Museum Ludwig in Keulen heeft vier grote zalen vrij gemaakt om Münters werk te laten schitteren. Naast kleurrijke doeken van Gabriele zelf, zie je hier verschillende schilderijen van haar kunstenaarsvrienden in München/Murnau: Marianne Werefkin, Alexej von Jawlensky en Wassily Kandinsky. Wat weet jij eigenlijk van Gabriele Münter?

Judith Koelemeijer in Oss

Dit was een hele mooie lezing vanuit een lege zaal van de Groene Engel OSS | De lezing van Judith Koelemeijer vandaag (woensdag 18 november) om 20.00 uur in Groene Engel gaat door. Niet op de gebruikelijke manier, maar de lezing is live te zien op het YouTube-kanaal van Bibliotheek Oss. De schrijver wordt in de lege zaal geïnterviewd over haar boek ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’. Ook zal ze hieruit voorlezen. De familieroman staat centraal bij Nederland Leest. Deze campagne wordt elk jaar in november gehouden om lezen te bevorderen. Het boek van Koelemeijer is bij alle bibliotheken in Nederland gratis op te halen. In ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’ vertelt Koelemeijer het waargebeurde verhaal van twaalf kinderen (haar eigen ooms en tantes) die hun zieke moeder verzorgen. Samen met de kinderen kijkt ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig. Na het verschijnen van het boek in 2001 won het een groot aantal prijzen, waaronder de NS Publieksprijs. Andere bekende boeken van de schrijver zijn Anna Boom (2008) en Hemelvaart (2013). De live-uitzending wordt gratis aangeboden door de Bibliotheek Oss.