donderdag 19 juli 2012

De Hollandsche Schouwburg

Vandaag hebben we verder de Plantagebuurt (Joodse wijk) bezocht en omdat de Hollandsche Schouwburg een grote rol vervuld heeft bij de jodenvervolging wilde ik deze weleens zien en voelen hoe de Joodse mensen daar opgesloten hebben gezeten. Zeer indrukwekkend.
Tot 1940 was de Hollandsche Schouwburg een populair theater in de Plantagebuurt in Amsterdam. In 1941 veranderde de Duitse bezetter de naam van het theater in 'Joodsche Schouwburg'. Vanaf dat moment mochten alleen joodse musici en artiesten optreden voor uitsluitend joods publiek. In de loop van de jaren kreeg de Schouwburg een andere functie toegewezen door de Duitse bezetter. Vanaf augustus 1942 moesten joden uit Amsterdam en omstreken zich melden voor deportatie, of werden hier onder dwang naar toe gebracht. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten vervolgens in de Hollandsche Schouwburg op hun deportatie naar doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden zij op transport gezet naar concentratie- en vernietigingskampen

Gouden boekjes

Vandaag een dagje Amsterdam gedaan en de tentoonstelling van de gouden boekjes bezocht in de OBA.
Ons favoriete gouden boekje was: Wim is weg.
Iedereen heeft zijn kinderen weleens een gouden boekje voorgelezen en ze zijn ook in mini-vorm verkrijgbaar.
Het is een tip om met kinderen naar deze tentoonstelling te gaan. Je kunt in de boeken, je verkleden als held uit het boek en op knopjes drukken en naar de verhaaltjes luisteren. Zonder  meer een aanrader.

Film: Extremely Loud and Incredibly Close


Verfilming van de roman van Jonathan Safran Foer.De elfjarige Oskar Schell is een bijzonder kind: amateur uitvinder, Francofiel en pacifist. Na het vinden van een mysterieuze sleutel, afkomstig van zijn in het World Trade Center omgekomen vader, begint voor hem een wonderbaarlijke zoektocht door de vijf wijken van New York City. Tijdens deze reis ontmoet hij een bonte stoet van mensen die allemaal op hun eigen manier proberen te overleven. Uiteindelijk brengt de tocht hem terug naar de plek waar hij is begonnen, maar met de troost van de meest menselijke eigenschap: Liefde.