maandag 28 februari 2022

Stappen tellen van Henk Spaan

Hendrik Gerardus Maria Spaan is een Nederlands journalist, televisiepresentator en columnist. Henk Spaan is mede bekend van de programma's die hij tussen 1982 en 1996 als duo maakte met Harry Vermeegen, zoals Pisa, Verona, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeie Met Stappen tellen heeft Henk Spaan een zeldzaam gevoelige, maar luchtige roman geschreven roman over ouder worden, herinneringen, het leven vieren, verlies en er weer bovenop komen. De roman Stappen tellen van Henk Spaan is bedrieglijk luchtig van toon. Onder de humor gaat het verdriet van de hoofdpersoon schuil, die zich er uit liefde voor zijn vrouw niet onder laat krijgen. De zeventigjarige Eduard Wakker woont sinds kort in een appartementencomplex voor vijfenzestigplussers. Hoogtepunt van de week is het bijwonen van de werkgroep Rituelen. Dan overlijdt een medebewoner. Zijn eigen vrouw, Lieke, is anderhalf jaar eerder overleden. Dat het leven gewoon doorgaat, weet Eduard ook wel, en dat het niet gemakkelijk is eveneens. Maar dat het gemis zo groot is, had hij niet kunnen bevroeden. Hij maakt aantekeningen en wil hun geluk toevertrouwen aan papier. Zijn herinneringen brengen hem terug naar hun vakanties in Itali, waar ze ooit trouwden. Met zijn vriend en medebewoner Wally wandelt hij van de flat naar het caf en weer terug. Intussen kijken ze op hun telefoons hoeveel stappen dat oplevert. Ze praten over hun leven en de wegen die ze bewandeld hebben. En terwijl s geheugen achteruitgaat, herovert Eduard stukje bij beetje zijn leven op de dood van zijn vrouw.

Genomineerden voor de Libris literatuurprijs 2022

De genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2022 28 februari 2022 - Nog 6 schrijvers maken kans op de 29ste Libris Literatuur Prijs en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. In 2021 ging de Libris Literatuur Prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. De jury heeft deze zes beste Nederlandstalige romans genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2022: Willem die Madoc maakte van Nico Dros Wormmaan van Mariken Heitman De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst De atlas van overal van Deniz Kuypers Onze kinderen van Renée van M

De nacht valt altijd van Willy Vlautin

Willy Vlautin is een Amerikaanse schrijver, muzikant en songwriter. Hij was de zanger, gitarist en songwriter van de Portland, Oregon rockband Richmond Fontaine en is momenteel lid van The Delines Indrukwekkend en gevoelig boek. Je hebt medelijden met de hoofdpersoon en haar verleden. Lynette is uitgeput: ze zorgt voor haar broer, heeft twee slechtbetaalde baantjes en volgt in de avonden een studie aan de universiteit. Elke cent die ze verdient spaart ze, in de hoop dat ze ooit een hypotheek zal kunnen betalen voor het huurhuis dat ze deelt met haar moeder en broer in Portland, op zoek naar onafhankelijkheid. Maar als het plan gesaboteerd wordt door haar onverschillige moeder, wendt Lynette zich uit wanhoop tot schimmige kennissen uit haar verleden. Ze wordt geconfronteerd met morele beslissingen die haarzelf en haar geliefden in gevaar kunnen brengen. Hoe ver durft ze te gaan voor haar vrijheid?