dinsdag 29 september 2020

TROTS OP GRIJS HAAR

 

Hoe dwingend kan een schoonheidsideaal zijn? Vooral veel vrouwen grijpen bij het eerste grijs naar de haarverf. Daar weer mee stoppen is een grote stap, want grijs is oud. Maar het ideaalbeeld begint te kantelen.

In mijn omgeving zijn veel vrouwen in de coronatijd gestopt met verven.Shortlist Boekenbonliteratuurprijs 2020

Pastorale van Stephan Enter, Zwarte schuur van Oek de Jong, Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2020. De voormalige AKO Literatuurprijs (daarna ECI Literatuurprijs en vorig jaar nog BookSpot Literatuurprijs) wordt uitgereikt op 12 november.

 

Gouden griffel en gouden penseel 2020

 In 'Uit elkaar' behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige


manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek. Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In het boek Uit elkaar weten Bette Westera en Sylvia Weve dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), Westera en Weve verdichten en verbeelden deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen. 'Uit elkaar' is opnieuw een prachtig boek van het veelbekroonde duo Westera en Weve. Eerder maakten zij al de boeken Aan de kant, ik ben je oma niet!, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en Doodgewoon, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterseprijs. In 2019 werd Sylvia Weve voor haar indrukwekkende en veelzijdige oeuvre bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera viert in 2019 haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken. Winnaar Zilveren Griffel 2020 Winnaar Zilveren Penseel 2020 Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2020 Geselecteerd voor de Kinderjury Tiplijst Genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille 2020


Hangbuikzwijn Herman is ’s morgens niet altijd gecharmeerd van de lawaaierige haan en van de drukke kippen. Ze kakelen om het hardst wie de eerste is, de snelste, de beste. Herman houdt eigenlijk niet van dat gedoe, maar laat zich toch uit zijn tent lokken en voor hij het weet raakt hij verwikkeld in een race tegen de kippen. Maar onderweg realiseert hij zich dat verliezen of winnen er niet toe doet. Bij jezelf blijven is veel belangrijker! Herman is een hangbuikzwijn met een sterk aanwezig karakter, dat met zijn gedrag en eigenschappen nog het meest doet denken aan een kind van een jaar of vijf. Een aandoenlijk, soms egocentrisch type dat zich nogal snel in de nesten werkt, maar iemand die je onmiddellijk in je hart sluit. Hup Herman! is het eerste in een nieuwe reeks prentenboeken van meervoudig Zilveren Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg, bekend van geliefde series als Arno, Balotje en Hondje.

Maand van de geschiedenis

 Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

In de bibliotheek is een magazine met leestips en activiteiten  op te halen.Tentoonstelling Nellie van Aldenhoven in Ewijk

<p>Kunstwerk Nellie Aldenhoven</p>

Kunstwerk Nellie Aldenhoven

 (

Foto: eigen foto

)

Expositie Nellie Aldenhoven

   Cultuur
 
 
 

Van 25 september tot en met 1 oktober is er een expositie van Nellie Aldenhoven 

in de Noodschuur in Ewijk.

Onder de titel ‘Altijd is ze onderweg...’ toont Nellie Aldenhoven uit Oss dezer dagen

 haar werk in de Noodschuur in Ewijk. Het is een bont gezelschap van aardkraters, 

zee sponzen en hangende nesten. Nellie past graag verschillende technieken en materialen toe zoals schilderen, textiel, papierpulp en hergebruik van objecten op ongebruikelijke wijze.

 De gehaakte objecten zetten je op het verkeerde been door hun uiterlijk.

Openingstijden Noodschuur: 12.00 tot 17.00 uur.


 

Vrolijke boekenplaatjes