woensdag 9 september 2009

BHV in de praktijkNet terug van het verzorgingstehuis waar mijn moeder woont.
Er was rond half tien een stroomstoring. Alles was pikdonker op wat noodverlichting op de gang.
Bewoonsters gingen de gang op. Ik heb ze maar verzameld in een gemeenschappelijk vertrek. Toen hoorde ik een mevrouw om hulp roepen. Ik ging op het geluid af en toen bleek ze met haar hele gewicht tegen de deur van haar kamer te liggen die ik daardoor niet open kon krijgen.
Een van de 2 verzorgsters gealarmeerd. De alarmkettingen die de bewoners dragen werken dan ook niet. Het lukt de verzorgster om al pratend de gewonde vrouw iets te laten verschuiven zodat de deur iets open kan. Ze ligt met een ontzettende hoofdwond. Overal bloed maar ze is bij kennis. Ik houd haar hand vast. Ondertussen belt de verzorgster 112 met haar eigen mobiel. De gewone telefoon doet het ook niet. Ik blijf tegen de vrouw praten en geruststellen. Na een kwartier-wachten duurt lang- komt de ambulance. De brandweer is inmiddels ook gealarmeerd. De brandweer moet de mevrouw via de trap op een brancard naar beneden dragen.. Lift werkt niet als de stroom uitgevallen is.
Ik ben benieuwd hoe het met deze mevrouw van 95 afloopt.
Daarna ben ik weer terug gegaan na de gemeenschappelijke ruimte. heb wat waxinelichtjes uit de kapel verzameld De bewoonsters op een pepermuntje getrakteerd en her en der wat gerustgesteld. Om elf uur hadden we weer licht en kon iedereen naar bed en ik naar huis. Dit voorval zet me wel tot nadenken en is toch heel iets anders dan een BHV oefening op school of in de bieb!
Al surfend kom ik er net achter dat de oorzaak van de storing een brand in een transformatorhuisje was waardoor enkele dorpen tijdelijk zonder stroom zaten.

Onbemande bieb in Ewijk positief ontvangen

Als je wil weten hoe de onbemande (vrouwde) bieb in Ewijk werkt bekijk dan het filmpje. IK heb nog geen tijd gehad om zelf te gaan kijken maar dat komt nog wel.