donderdag 22 oktober 2020

Waalsprongpad; het nieuwe NIjmegen

 Op deze prachtige dag het Waalsprongpad uit het boek: Buiten de binnenstad van Nijmegen gewandeld

Lengte 12 km. Mooi zicht op Nijmegen vanuit de Waalbrug. Opmerkelijk in Lent wijk Kunstveld..

"Ontwerp een compacte, stedelijke omgeving voor 74 woningen met een spannend straatbeeld". Deze lastige opdracht kreeg Studio Spazio van woningbouwcorporatie Portaal. Studio Spazio ging met de opdracht aan de slag en architect Sjo van den Eerenbeemt kwam uit op een lijst rondom het raam aan de voorkant van de woningen. Dat resulteerde in een combinatie van kunst en wonen.

 


De lijsten zorgen voor een gevarieerd straatbeeld en geven de bewoners de mogelijkheid om hun woning een eigen gezicht te geven. Door de lijst wordt dat wat zich in de woonkamer afspeelt min of meer een levend schilderij. In KunstVeld dus geen saaie en eentonige woningen en ze vormen een openluchtgalerie, een plaats waar bewoners en bezoekers dagelijks kunnen genieten van kunst. Voor zover bekend zijn in Nederland nooit eerder zoveel kunstenaars betrokken geweest bij een woningproject. Voor het ontwerp van de lijsten zocht woningcorporatie Portaal samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Gelderland. ‘Voor ons als coördinerende instelling is dit in deze opzet, schaal en vooral diversiteit volstrekt uniek’, aldus Ruud Bruinen, afdelingshoofd van het CBKG. Samen met Portaal heeft CBKG zitting in de vereniging van kunsteigenaren (de bewoners) die het onderhoud en beheer van de kunstwerken regelt.Waalsprongpad
 • Bron:

  Kees Volkers

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Nijmegen

 • Startadres:

  station Nijmegen
  Stationsplein 6
  6512 AB Nijmegen

 • Coördinaten:

  51°50’33” N   5°51’13” E

De aanloop tot de 'Waalsprong' wordt rond 1992 ingezet, als de provincie Gelderland nadenkt over uitbreidingsmogelijkheden rond Nijmegen. Ruimte is er eigenlijk alleen nog aan de maagdelijke overzijde van de rivier. Bijkomend probleem is dat er op last van de overheid een tweede Waalgeul gegraven moet worden - de Spiegelwaal. Een extra barriëre, zo lijkt het, maar de stedenbouwkundigen weten het probleem te vertalen in een verrijking! In deze wandeling springen we de Waal over om te kijken hoe het geworden is.Dat doen we om te beginnen met een blik op 'de overkant' vanaf de Belvédère. Daar aangeland maken we eerst kennis met Veur Lent, het eiland dat is ontstaan door de vers gegraven Spiegelwaal, en dat met een sierlijke brug is verbonden met de Lentse Warande, een wandelboulevard in ontwikkeling. Na een korte kennismaking met het oude Lent, doorkruisen we de gloednieuwe vinexwijk en laten we ons verbazen. Dan terug naar de Waal en over de dijk naar de oude Waalbrug, met prachtige riviergezichten.

 

 Boekencollage


 

Augustus van Irma Maria Achten

Augustus is de beschrijving van een schijnbaar onmogelijke liefde tussen de veel jongere David en Chileense Mercè die meer dan twee keer zo oud is. David is op zestienjarige leeftijd bezeten van het zo lang mogelijk zijn adem inhouden onder water. Hij oefent dit in de Utrechtse rivier de Vecht die vlak langs zijn huis stroomt. Op een dag raakt er een auto onder enigszins verdachte omstandigheden te water als hij aan het oefenen is. Met veel moeite weet hij met hulp de inzittenden te redden. Vanaf het eerste moment van kennismaking raakt hij in de ban van Mercè die samen met haar man die ook in de auto zat, een populair kunstprogramma presenteert.

Het boek bevat veel erotische scenes. De lezer krijgt om en om de gedachten van  David en  Mercè  zien. En daardoor ziet de lezer dat ook in een relatie niet iedereen hetzelfde denkt.

We krijgen door de roman ook informatie over Chili en inzicht in de relatie va n de ouders van David.

Bijzondere roman geschikt voor leeskringen. Het is het debuut van deze schrijfster(1956) en dit boek zou zo verfilmd kunnen worden.