zondag 28 juni 2020

Galerie Slijk Ewijk


Lincy Hoogveld, geboren in 1979 te Herveld.
De schilderijen van Lincy Hoogveld (Herveld, Nederland) zijn mixed media werken die bijna organisch als een bas-reliëf op het doek gebeiteld werden, alleen ... ze werden geschilderd. 
De kunstenares slaagt er in, met deze ogenschijnlijk zware materialen, lichtvoetige en frisse droomobjecten te toveren, waarbij de verwondering een onuitputbare bron van inspiratie blijkt te zijn. 
De personages die ze schildert zijn warme idyllische figuren, gestileerd en tot hun essentie herleid, maar voorzien van een aantal - veelal ronde en somptueuze - attributen die hen een dromerig bijna feeëriek voorkomen geven. Een felle kleurentoets zorgt ervoor dat deze figuren geen statische standbeelden zijn maar voluit tot leven komen en emotie uitdragen


Galerie 1400 heeft haar onderkomen in ‘het witte kerkje van Slijk-Ewijk’. Een laatgotisch kerkje met een rijke geschiedenis. Een kerk met een historie die teruggaat tot vóór het jaar 1400 (ver voor de bouw van de Sixtijnse Kapel met Michelangelo’s befaamde fresco´s). Als eerste is de toren gebouwd die waarschijnlijk heeft gediend als uitkijktoren. In het jaar 1425 volgde het schip en het koor.
Zonder uitzondering zal een ieder die voor de eerste keer dit prachtige kerkje in ogenschouw mag nemen, onder de indruk zijn van de architectonische harmonie. De verhoudingen kloppen in alle opzichten. In de lange geschiedenis van dit kerkjzijn generaties hier gedoopt, getrouwd en begraven. Deze historie ge

Romeins masker in Lent


Na een Waaltocht vanuit Millingen zette kunstwerk ‘Het Gezicht van Nijmegen’  8 april, rond de klok van half een, voet aan wal op het eiland Veur-Lent. Het bijna zes meter hoge ‘Romeinse masker’ naast Fort Knodsenburg, is per direct toegankelijk en biedt het publiek een perfect uitzicht op de Waalbrug en Nijmeegse skyline.

Wat een feestelijke gebeurtenis met veel publiek had moeten zijn, werd door alle corona-maatregelen logischerwijs een relatief sober moment. Al maakte dat het schouwspel niet minder spectaculair, zo ervaarden de ongeveer 200 belangstellenden die op deze zonovergoten middag naar Veur-Lent waren gekomen om de bijzondere precisieoperatie van dichtbij te bewonderen.

Staal-polyester constructie
Het Romeinse masker komt uit de koker van Andreas Hetfeld. De Lentse kunstenaar won in 2017 de juryprijs en de tweede publiekprijs bij de ideeëncompetitie ‘Nijmegen langs de Waal’. Zijn plan: de 24,2 centimeter kleine Romeinse helm, in 1915 in de Waal gevonden en één van de pronkstukken van het Valkhof-museum, repliceren en een gezichtsbepalende plek geven in Nijmegen, Nederlands oudste stad. Drie jaar lang werkte Hetfeld aan de staal-polyester constructie, waarvan hij de details letterlijk millimeter voor millimeter met een stanleymesje uitwerkte. Het masker zelf weegt zo’n 2000 kilo. Inclusief podium, trap en onderconstructie ongeveer 3,5 ton.

Tijdelijke locatie
De huidige plek van het Romeinse masker naast Fort Knodsenburg is een tijdelijke locatie. Uiteindelijk verhuist ‘Het Gezicht van Nijmegen’ naar een definitieve plaats aan het Waalfront, waar het – zo zei Hetfeld eerder in een interview in de Lentse Lucht – ‘straks de scheepvaart verwelkomt en de band toont van Nijmegen met de Romeinen’. Maar totdat het zover is, zijn nieuwsgierigen van harte welkom om dit fraaie staaltje kunst te bekijken en beklimmen vanaf de noordkant van de Waal.