woensdag 21 oktober 2020

Literatuurmuseum heeft online tentoonstelling over Harry Mulisch

 

Op de website van het Literatuurmuseum in Den Haag is het nu mogelijk om een blik te werpen op het leven van schrijver Harry Mulisch, daarvoor heeft ze een virtuele werkkamer gemaakt. Op 30 oktober is het tien jaar geleden dat Mulisch overleed, die aankomende datum was voor het museum mede de reden om op deze manier zijn leven en werk te laten zien.

“Met De oneindige Mulisch brengen we een eerbetoon aan een van de grootste schrijvers die ons land ooit heeft gekend. Niet alleen bedoeld voor de liefhebbers van zijn werk, maar zeker ook om nieuwe generaties met hem te laten kennismaken”, zegt museumdirecteur Aad Meinderts.

Het museum heeft op haar website een virtuele versie van zijn werkkamer gemaakt. “Een ware schatkamer waarin niets aan het toeval is overgelaten. Alle boeken, prenten, beelden en voorwerpen hebben iets te maken met zijn werk en sommige objecten komen er zelfs herkenbaar in voor.”

Aan de hand van vier thema’s (de mens, de schrijver, de Tweede Wereldoorlog en de alchemist) is op de website meer te ontdekken over de schrijver. “Harry Mulisch is een van Nederlands belangrijkste naoorlogse schrijvers. Hij was een opvallende publieke figuur die bewondering oogstte, maar ook antipathie opriep. En hoewel hij volop zichtbaar was – daar zorgde hij wel voor – bleef hij toch ook ongrijpbaar.”

Column over magazine Gezond verstand door Tony van der Meulen

 


ColumnHet gretig voortwoekerende coronavirus zadelt ons op met zoveel terechte zorgen, dat allerlei andere verontrustingen erbij in dreigen te schieten. Daardoor ontgaat ons wellicht een zorgelijk dieptepunt in onze parlementaire democratie.

Kamerleden moeten zich tegenwoordig via sluiproutes en nooduitgangen in veiligheid brengen als zij het parlement willen verlaten. Omdat bij de reguliere uitgangen de agressieve typen van ‘viruswaanzin’ een normale doorgang verhinderen. 

In dat viruswaanzin zit een ratjetoe van allerlei warhoofden die de wreedheid van het coronavirus ontkennen. Ook de blinde zieners die geloven dat graancirkels het werk zijn van buitenaardse wezens hebben zich nu aangesloten, waarmee de gekte wel zo ongeveer haar afronding heeft bereikt.


Al die aanhangers van complottheorieën hebben nu ook een eigen magazine dat vorige week met een miljoen exemplaren over Nederland is uitgestort. Het heet Gezond Verstand. Wees vooral, zo zou ik willen adviseren, in tijden van verwarring op je hoede voor opiniemakers die zich beroepen op hun gezonde verstand. In de praktijk blijken zij daar hoogstzelden over te beschikken.

Gezond Verstand is gelieerd aan De Andere Krant, waarvan de NRC onlangs aantoonde dat het door het Kremlin wordt beïnvloed, met ziekelijke waanideeën en vermoedelijk ook met geld. Gezond Verstand pleit Poetin dan ook vrij van het vergiftigen van oppositieleider Navalny. Zelfs de wrede Wit-Russische tiran Loekasjenko wordt in bescherming genomen. Verder bestaat het coronavirus natuurlijk niet, is er geen klimaatcrisis en zijn de Amerikaanse verkiezingen oneerlijk als Trump niet wint.

Gelukkig past het trollenblaadje, mits bij het nietje opengevouwen, vrij natuurlijk in de gemiddelde kattenbak. Wie afval verspreidt, zal tot afval verworden.

 


 

Mondkapjes worden zwerfkapjes

Overal zie je ze liggen. Op straat, in vuilnisbakken, op bankjes in het park, hangend aan een hek: afgedankte mondkapjes. Rond supermarkten, bij bushokjes en langs fietspaden. Steeds vaker liggen er achteloos weggegooide mondkapjes op straat. Maar ook buiten de stad wordt het probleem almaar groter. Nederland Schoon trekt daarom aan de bel met een nieuwe campagne: #mondkapjegeenzwerfkapje.

 

Nu mondneusmaskers in het hele land op veel meer plekken gedragen moeten worden, groeit de berg zwerfkapjes ook, zo blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs reinigingsdiensten en milieuorganisaties. Medewerkers van afvalverwerker Avri gaven eerder al aan dat ze vooral in de regio Rivierenland steeds vaker mondkapjes vinden die achteloos op straat zijn gegooid of daar per ongeluk zijn beland. 

Boekencollage


 

Nog meer herfst