zondag 19 juli 2020

Koeien en bloemen in Lottum


Kasteel Borggraaf te Lottum

Kasteel De Borggraaf
Foto Ben Hendriks: Kasteel De Borggraaf, maart 2003
Als één van de weinige huizen in Noord- en Midden-Limburg heeft de Borggraaf in Lottum in de Tweede Wereldoorlog geen schade opgelopen. Wel is in deze periode het huisarchief voor een groot deel verloren gegaan, zodat er veel van de ooit geboekstaafde geschiedenis van het huis is verdwenen. De Borggraaf is een bijzonder mooi gelegen edelmanshuis. Het is een genoegen dit landgoed te betreden, want gelukkig is de omgeving van de Borggraaf als natuurgebied opengesteld voor het publiek.


Drie gratien in Horst

Beelden zijn stil maar zeggen veel.’ De bronzen beeldengroep ‘Drie gratiën’ is geplaatst aan de vooravond van het nieuwe Millennium.

Griendtsveen

Op de grens van Limburg en noord Brabant ligt Griendtsveen; een rustiek, klein (550 inwoners) dorp in de Peel. Het doet een beetje denken aan Giethoorn door haar schilderachtige ligging, haar ophaalbruggetjes, kaarsrechte kanalen, dorpspompen, oeroude bomen en haar karakteristieke panden. Er is dan ook (sinds 1996) sprake van een ‘beschermd dorpsgezicht’; Griendtsveen is een gaaf voorbeeld van een Peelontginningsdorp.