dinsdag 23 juni 2020

Dik ben je niet voor de lol

Winaar librisprijs 2020 Sander Kollaard uit het leven van een hond

De literatuur staat bol van de “moedeloze figuren in hopeloze situaties”; het is in veel romans zelfs “bar en boos”. Daarom viel de jury van de Libris Literatuurprijs voor de uitzondering: ‘Uit het leven van een hond’ van Sander Kollaard. Uit deze kleine roman – krap 156 pagina’s – spreekt zowaar “een positief mensbeeld” – de cursivering komt uit het juryrapport. Een verraste Kollaard nam de prijs maandagavond virtueel in ontvangst tijdens een live uitzending van ‘Nieuwsuur’. Hij woont in Zweden. Het traditionele Libris-diner was vanwege de coronamaatregelen afgelast.
Hoofdpersoon is Henk, een gewone vijftiger: gescheiden en een beetje te dik. Hij is ic-verpleegkundige, maar over zijn cruciale werk gaat het boek niet. De schrijver volgt hem op een vrije zaterdag: Henk doet boodschappen, vergrijpt zich in de kaaswinkel aan een vette dip, maakt zich zorgen om zijn zieke hond, drinkt te veel tijdens een familiebarbecue en wordt verliefd op Mia. En zij ook op hem.

Lichtvoetige en toch geraffineerde zinnetjes

Deze alledaagse belevenissen krijgen glans dankzij Kollaards trefzekere stijl, vindt de jury. De schrijver laat de sympathieke Henk filosoferen over existentiële vragen als: wat is het wezen van de mens? Waarin schuilt het geluk? Wat is de bron van onze levenslust? Maar hij doet dat “zonder dat hij de lezer lastigvalt met onnodige hoogdravendheid”, in lichtvoetige en toch geraffineerde zinnetjes die tot nadenken stemmen

Boekenplaatje en adressen van minibiebs


Rondje pontje en bezoek tante van 93