maandag 18 januari 2021

Online lezingen over oud Oss

Omdat de lezingen van het Stadsarchief Oss helaas al een tijdje niet door kunnen gaan, is er een aantal korte lezingen opgenomen onder de noemer: Over Oud Oss. Deze lezingen van rond de 20 minuten zijn vanaf nu te zien op het YouTube kanaal van het Stadsarchief Oss. De Maas en de Ruwaard Arno van Orsouw, vrijwilliger bij het Stadsarchief en stadsgids in Oss, geeft normaal gesproken regelmatig lezingen in het Stadsarchief. Hij kwam met het idee om zijn verhalen over de geschiedenis van Oss en omgeving digitaal voort te zetten. Met hulp van de Bibliotheek Oss en 412TV is dit idee uitgewerkt. De eerste drie afleveringen staan nu online op het YouTube kanaal van het Stadsarchief Oss. Deze gaan over: De Maas Monumentjes, Megen en de Maas Arno begint met een actueel onderwerp. Bij diverse mensen in de gemeente Oss leeft de wens om voor omgekomen inwoners een monument(je) op te richten om hen te herdenken. Arno laat een aantal historische voorbeelden zien en gaat vervolgens in op de Maaswerken, de kanalisatie van de Maas en de noodlottige blikseminslag in een schaftkeet in Megen in 1935. Hierbij kwamen drie arbeiders om het leven en raakten vijf mensen gewond. Zij worden herdacht met een verscholen monumentje. De Ruwaard In deze aflevering vertelt Arno over het ontstaan van de Osse wijk De Ruwaard en over gebeurtenissen hier de afgelopen decennia. Binnenkort volgen nog drie korte online lezingen.

Nationale voorleesdagen 20 januari tot 30 januari

Coco kan het voorleesboek van het jaar 2021. Luister naar het lied Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek van het jaar ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen centraal. Voorlezen is elke dag een feest. Gezellig samen een prentenboek bekijken of voorlezen voor het slapengaan, voorlezen kan altijd. Behalve dat voorlezen heel gezellig en leuk is, is het ontzettend goed voor de taalontwikkeling en de woordenschat van kinderen. Coco kan het! Vogeltje Coco durft niet te vliegen. Haar moeder probeert haar over te halen, en het lijkt Coco ook best fijn, maar toch durft ze niet. Totdat mama haar een zetje geeft.... Kleurwedstrijd Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen alle peuters en kleuters meedoen aan een kleurwedstrijd. Wil je meedoen aan deze leuke kleurwedstrijd? Je kunt de kleurplaat hier zelf downloaden of je kunt een geprinte versie meenemen als je je gereserveerde boeken komt ophalen bij ons afhaalpunt. Stop je kleurplaat vóór 1 februari bij ons in de brievenbus met op de achterkant je naam, leeftijd, telefoonnummer en e-mailadres. En vergeet niet onze Facebookpagina te volgen tijdens de Nationale Voorleesdagen! Vingerpoppetje van Coco cadeau! In de Bibliotheek ligt voor alle peuters en kleuters die lid worden van de Bibliotheek een poppetje van Coco klaar. Het lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis. Deze actie start zodra de bibliotheek weer volledig geopend is. Verteltas Coco kan het! Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen 2021 heeft de Bibliotheek een verteltas in verschillende talen gemaakt van het prentenboek van het jaar ‘’Coco kan het!’’. Een verteltas is een tas waarin materialen zitten die bijdragen aan de taalontwikkeling en het leesplezier van een kind. Door de verteltas te gebruiken leren kinderen veel over taalgebruik en het vergroot het taalbegrip en de woordenschat. Het prentenboek ‘’Coco kan het!’’ staat centraal in deze verteltas. De tas is gericht op ouder en kind. Er zitten materialen in de tas waarover je samen met je kind kunt praten en waarmee je samen kunt zingen, spelen en knutselen. De tas is vanaf 20 januari gratis te leen bij de Bibliotheek en beschikbaar in de talen Nederlands, Pools, Arabisch en Turks. aan de slag! Organiseer een coronaproofvoorleesontbijt, dans en zing mee met het lied Coco kan het!, of knutsel zelf een Coco met de tips van Loes Riphagen! Dans en zing mee met Coco Dans en zing mee met het vrolijke liedje 'Coco kan het!' speciaal geschreven voor De Nationale Voorleesdagen. Het liedje is geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten, gezongen door Gerson Main. Het is nu te beluisteren via Spotify, Apple music, Deezer en YouTube Music.

Dolly Parton wordt 75

Wie wint de inktaapprijs op 11 februari 2021?

De auteurs die kans maken op deze literaire jongerenprijs zijn Willemijn van Dijk met Het wit en het purper, Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar en Sander Kollaard met Uit het leven van een hond. De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen ruim duizend scholieren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de winnende titels van de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet. De genomineerde titels voor De Inktaap 2021 zijn: Het wit en het purper van Willemijn van Dijk – Ambo Anthos (BNG Bank Literatuurprijs 2019) De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo – Koppernik (BookSpot Literatuurprijs 2019) Uit het leven van een hond van Sander Kollaard – Van Oorschot (Libris Literatuur Prijs 2020)

Beuving en Nederkoorn De andere oudejaars

Terugkijken op 2020 met deze caberettiers Beuving en Nederkoorn. Geweldig!! De Andere Oudejaars Een beschouwing van 2020 in grappen, anekdotes en liedjes Wordt 2020 een extreme piek in de wereldgeschiedenis? Of een niet te onderscheiden knikje in de curve van de tijd? Over 100 jaar zullen we het antwoord weten. Maar daar kunnen Jan Beuving en Patrick Nederkoorn natuurlijk niet op wachten. Dus leggen zij het jaar nu vast aan de beademing. Wie verdient een standbeeld, en wie trekt het weer omver? Alle tijd die de geest gaf komt nog één keer langs. Jan Beuving en Patrick Nederkoorn maakten in 2018 en 2019 samen een programma over de Belastingdienst. Het resultaat was volle zalen, een Annie M.G. Schmidtprijs en het ontslag van de staatssecretaris van financiën. Nu nemen Jan en Patrick, met Tom Dicke weer aan de vleugel, 2020 onder handen. U mag dus verwachten dat ook daar geen seconde van overblijft.

De beentjes van Sint Hildegard

Mocht je de fim nog niet gezien hebben. Het is een aanrader.

Zondag 17 januari 2021

Boekencollage 18 Januari 2021