zaterdag 9 januari 2021

Mijn jaaroverzicht 2020

Wat heb ik zoal gedaan in 2020? 9135 km gefietst. en gemiddeld 8619 stappen per dag gezet. 609 items geplaatst op blog biepmieke 76 boeken gelezen op boekenproeven 2 collen gebreid en 4 paar sokken... En elke dag enkele foto's gemaakt.

Aafke Romeijn en Ewoud Kieft

Drie keer is scheepsrecht. Mijn kaartje ligt er nog steeds. nu online te volgen aanstaande woensdag Op uitnodiging van Bibliotheek Oss en boekhandel Derijks zijn woensdag 13 januari br om 20.00 uur in Groene Engel in Oss schrijvers Aafke Romeijn en Ewoud Kieft te gast. Omdat bij deze activiteit geen publiek mag zijn, is deze avond live te zien op het YouTube-kanaal van Bibliotheek Oss. Aafke Romeijn en Ewoud Kieft hebben een soortgelijk boek geschreven. In hun romans schetsen ze een realistisch beeld van Nederland in de nabije toekomst. In Concept M van Aafke Romeijn gaat het om een maatschappij waarin de overheid de hoge kosten van de zorg niet meer kan dragen. In De onvolmaakten van Ewoud Kieft gaat het om een wereld waarin bijna alles door kunstmatige intelligentie gestuurd en gereguleerd wordt. Aafke Romeijn en Ewoud Kieft worden over hun werk geïnterviewd door Peter van der Wijst van Bibliotheek Oss. Omdat beide schrijvers ook muzikant zijn, spelen ze ook liedjes. Het YouTube-kanaal van Bibliotheek Oss is te vinden via de volgende link: https://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/channel/UC9kqshoA_DmlvSVRUlW12iw

Meral van Froukje Santing

Froukje Santing verbleef zeventien jaar in Turkije, als correspondent voor o.a. NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal. Toen ze terugkeerde naar Nederland trof ze een land aan dat in hoog tempo aan het veranderen was. Het viel haar op dat het recht om binnen bepaalde grenzen anders te zijn, een onvervreemdbare Nederlandse waarde, bij het grofvuil dreigde te belanden. In 2020 bracht ze haar debuutroman Meral uit (Uitgeverij Orlando, 2020), een verhaal over een Turks-Nederlandse vrouw die de balans zoekt tussen twee culturen. In het Parool licht ze haar boek verder toe. Een Turks-Nederlandse vrouw zoekt de balans tussen twee culturen Meral Kaya is huisarts in een gemengde artsenpraktijk in Amsterdam. Als kind migreerde ze vanuit Centraal-Turkije naar Nederland. Haar ouders zijn gelovig, maar tijdens haar jeugd werd zelden over religie gesproken. Meral verbaast zich dan ook over de toegenomen vroomheid van haar Turkse landgenoten. Als arts is Meral vooruitstrevend en open, thuis is ze echter minder vrijzinnig. Ze laat toe dat haar echtgenoot Bilal hun zoon Ismail terroriseert met zijn Turkse waarden en normen, waarop Ismail van huis wegloopt en zich voor korte tijd aansluit bij de islamitische Gülenbeweging. In een poging vader en zoon te verzoenen haalt Meral haar zoon over nog eenmaal mee te gaan naar Turkije. Daar wordt ze gedwongen de balans te zoeken tussen haar achtergrond en haar overtuigingen.

Boekencollage 9 januari 2021