zondag 19 april 2020

Verrukkelijke leestips van Giphart

In het Ad geeft Ronald Giphart elke weekend 5 leestips.

GIPHARTS VERRUKKELIJKE — 5 Young adults

Young adult is een genre dat precies tussen kinderliteratuur en boeken voor volwassenen in zit. De hoofdpersonen zijn meestal rond de 16 jaar. Ideaal dus voor jongeren in thuisquarantaine.
  • De belevenissen van een muurbloem
  • Ik ben de sterkste
  • Een weeffout in onze sterren
  • Skippy tussen de sterren
  • 54 minuten


Gipharts verrukkelijke 5: erotische literatuur

In 'stoute boeken' hebben mensen seks zonder daar al te veel over na te denken. Déze boeken gaan net iets dieper. Internationale romans voor een spetterende quarantaine.
  • Het verhaal van O
  • Grote boze seks
  • Het ritsloze nummer
  • Vochtige streken
  • Het seksuele leven van Catherine M

Floortje blijft thuis

Dit zei Jozef van den Berg over de coronacrisis: oronavirus: “een voortdenderende locomotief met 193 verschillende coupés (landen) komt knarsend en piepend tot stilstand. De machinist heet Portemonnee.” Floortje had in de afgelopen Floortje Blijft Hier o.a. een bijzondere ontmoeting met Jozef van den Berg die deze metafoor uitte voor de huidige situatie. Aflevering gemist? 

Een jongen in de oorlog Koos Postema

Over het bombardement op Rotterdam is veel geschreven. Hoe ingrijpend het was voor wie het meemaakte, kan het best worden doorgegeven door het uit de eerste hand te vernemen van iemand die het zelf meemaakte. Iemand, die de ervaringen van het hele gezin erbij betrekt en zo het waargebeurde, aangrijpende verhaal compleet maakt. Iemand die goed kan vertellen.

Zo iemand is oud radio- en tv-maker Koos Postema (87), die als geen ander kan overbrengen wat een oorlog in het leven van een kind betekent. Veertig jaar geleden tekende hij zijn verhaal op in het boek Het bombardement. Inmiddels weer veertig jaar later, toont hij zich in deze serie ‘Een jongen in de oorlog' nog altijd een geboren verteller. Ook de verdere belevenissen tot de bevrijding en de wederopbouw komen aan de bod.

Dick Klees is maker van deze podcast, in opdracht van NTR en NPO Radio 1.
Luister naar de podcast

Luister ook kunststof terug met toelichting van Koos Postema en vergelijking  met de huidige coronatijd.

De reuzen die in Leeuwarden waren.


In de zomer van 2018 trokken ze onder de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de straten van Leeuwarden: de reusachtige marionetten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. Deze documentaire vertelt het verhaal van artistiek leider Jean-Luc Courcoult, die deze droom op allerlei plaatsen in de wereld weet te realiseren. Hij ontwikkelt met zijn multidisciplinaire team van theatermakers en technici een imponerende straatvoorstelling. De reuzen van epische proporties kunnen zich door middel van touwen, machines en menselijke spierkracht voortbewegen en lijken zo echt tot leven te komen.
Bekijk de documentaire.