maandag 1 maart 2021

Het zaad van Karbaat

Luister terug podcast Miriam Guttmann (26 februari 2021) zaterdag 27 februari 2021, 00:00 uur Miriam Guttmann (1994) is filmmaker en fotograaf. Zij studeerde in 2018 af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire 'Het zaad van Karbaat', waarmee ze internationale prijzen won. In haar werk verkent Guttmann kwetsbare onderwerpen zoals taboes omtrent seksualiteit en sterfelijkheid. Van haar afstudeerfilm heeft ze een driedelige documentaireserie gemaakt, 'Het zaad van Karbaat', die vanaf a.s. maandag op NPO 2 is te zien. De serie vertelt het verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Lotje IJzermans spreekt met Miriam Guttmann.

Het einde van Tupperware in Nederland

Iedereen heeft nog wel iets van tupperware inde keukenkastjes staan maar voor Nederland is tupperware nu over en voorbij. Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’ Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”

Veel commotie om het boek ik wil leven van Lala Gur

‘Mijn telefoon geeft 16.30 uur aan. Ik doe mijn make-up op, mijn Heinekenpolo en jeans aan en loop naar buiten. Wel knoop ik nog goed mijn jas dicht, zodat mijn werkkleding niet zichtbaar is voor als ik iemand tegenkom of mijn ouders me de deur uit zien gaan.’ Opgroeien in een streng soennitisch gezin betekent voor Lale Gül vooral dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuis komen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent nog meer: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik gewoon naar school en naar mijn werk en doen alsof ik een mens ben die gevoelens en verlangens niet ervaart, terwijl ik om me heen overal moslimjongens zie die wel de vrijheid hebben daaraan toe te geven? Vervolgens in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn ouders een volledig humorloze, lamlendige en vrome lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Gül met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Lale Gül wel. Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görus. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.

Fietstocht 28 februari 2021

Boekencollage 28 februari 2021

Ruimte van Walter van den Berg

Walter van den Berg is een Nederlandse schrijver. Na verschillende baantjes als onder meer fietskoerier, graveur, vakkenvuller, schoonmaker, automatiseerder en conciërge, publiceerde hij in 2004 zijn debuutroman, getiteld De hondenkoning. Zijn tweede roman, West, gaat over een broederstrijd in Osdorp Luister terug: Walter van den Berg (30 december 2020) Nooit meer slapen donderdag 31 december 2020, 00:00 uur Walter van den Berg is schrijver. Veel van zijn werk speelt zich af in het bikkelharde milieu van de volkswijk van zijn jeugd: Amsterdam-West. Een jeugd die wordt getekend door louche handel, drankzucht en huiselijk geweld. In 2004 debuteerde hij met de roman De hondenkoning, gevolgd door West (2007) en Van dode mannen win je niet (2013). Met zijn vierde boek, Schuld, brak Van den Berg in 2016 door naar het grote publiek. In zijn nieuwe roman Ruimteonderzoekt hij hoe zijn leven had kunnen verlopen als hij het verkeerde pad op was gegaan. Lotje IJzermans spreekt met Walter van den Berg.