donderdag 4 februari 2021

Literatuur en studenten geneeskunde in NIjmegen

Deze boeken moeten studenten geneeskunde in NIjmegen lezen om meer empathie te voelen voor hun patienten: 

  1. Wij zijn licht – Gerda Blees 
  2. Miss Dakloos – Lydia Rood 
  3. Concept M – Aafke Romeijn 
  4. Pauwl Erik Jan Harmens
  5.  Moeders van anderen Mirthe van Doornik
  6.  Lieve Celine- Hanna Bervoets
  7.  Zomervacht – Jaap Robben 
  8. Gloei – Edward van de Vendel 
  9. Aswoensdag – Hanneke Hendrix 
  10. Wij zeggen hier niet halfbroer – Henk van Straten 
  11. Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram 

 Depressie, verslaving en verwaarlozing 

De boekenlijst is samengesteld door Marjolein Hordijk, programmamaker van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Zij heeft zich bij de keuze voor de boeken, veelal geschreven door jonge schrijvers, laten leiden door verschillende thema’s, van verwaarlozing en depressie tot verslaving en seksueel misbruik. Zij legt uit: “Literatuur biedt de lezer een kijkje in het hoofd van een ander. Soms is dat van de auteur, maar meestal van de hoofdpersoon. Een goede roman is geen vlak verhaal. Het zit vol emoties, keuzes, ervaringen en diepere lagen. Al deze elementen zitten ook in het verhaal van een patiënt. Het lezen van literatuur zal een arts helpen daar oog voor te hebben.”

De kracht van breien

In deze coronatijd heb ik het breien ook weer herontdekt. en ik herken me in de recensie van dit boek! Breien is meer dan alleen bezig zijn met twee pennen en een bolletje wol. Het brengt rust in lijf en hoofd en het verbindt levens. Loretta Napoleoni weet daar alles van en schreef er een boek over: De kracht van breien. Online editor Bente: “Het heeft mij door mijn moeilijkste periodes heen geholpen, en ook tijdens de eerste lockdown bestelde ik tientallen bollen wol om de rust in mijn hoofd te bewaren. Het heeft iets rustgevends om een oeroud ambacht uit te oefenen. Het zachtjes tikken van de naalden tegen elkaar, het iets maken vanuit niets. En ook: je kunt de bezigheid niet versnellen. Het gaat steek voor steek en vluchtiger dan dat kan niet. Dat zie je in de wereld van nu niet vaak meer, waar we maar een minuut over hebben voor het lezen van een artikel, en waarin we saaie scènes het liefst overslaan. Of erger: we haken af. Breien is voor mij de tegenhanger van de haastmaatschappij. En als het leven weer doorraast en in constante verandering is, dan houd ik vast aan mijn set breinaalden alsof het een reddingsboei is. En dat is het ook voor mij.” Terrorisme-expert Loretta Napoleoni breit al haar hele leven en denkt daar hetzelfde over. Breien is troostrijk en zorgt voor rust in je hoofd. Meer dan dat: het is een prachtig metafoor van het leven. De kracht van breien – Loretta Napoleoni

Marga Mincoplein in Breda

Marga Minco (100) hoopt dit jaar over haar eigen plein in Breda te rijden: ‘Een mooi eerbetoon’ BREDA - Breda krijgt een straatnaam die verwijst naar schrijfster en P.C. Hooftprijs-winnares Marga Minco. De honderdjarige schrijfster ziet het wel zitten. ‘Ik hoop over niet al te lange tijd over mijn eigen plein te rijden’. Het Oranjeplein wordt eind dit jaar omgedoopt tot Marga Mincoplein.