woensdag 30 september 2020

Mooie dag vandaag 

Paleisbrug in Den Bosch


 

Vandaag de derde brug in den Bosch gezien, De paleisbrug.


De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs 's nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen.

Lees het boekje over de brug op

https://www.denbosch.nl/uploads/media/5c45cf8b8b38d/4800-paleisbrug-boek-web.pdf

Venkantbrug in Vlijmen

 

Vandaag naast de Moerputtenbrug ook over de Venkantbrug  gelopen.

Vand

Omschrijving van Venkantbrug (ged.)

Inleiding

Circa 33 meter lange spoorbrug over de Bossche Sloot, "Venkantbrug", voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Heusden, in 1886 gebouwd als onderdeel van de Langstraatspoorweg.

Omschrijving

De geklonken, ijzeren vakwerk- spoorbrug bestaat uit twee identieke secties met een lengte van 16.20 meter, rust in het midden op een massief gemetselde bakstenen pijler waarop een dekplaat in gewapend beton en heeft twee gemetselde landhoofden in baksteen en natuursteen. Ofschoon de constructie vanouds de mogelijkheid voor dubbelspoor biedt, werd slechts een spoor uitgevoerd.

Waardering

De spoorbrug heeft spoorweg-historische betekenis en bezit bouwhistorische en industrieel-archeologische waarden als vitaal onderdeel van de voormalige Langstraatspoorweg die, aangelegd in de periode 1875-1890, in 1972 buiten bedrijf is gesteld.

Historisch-geografische betekenis alsmede belevings- en herinneringswaarden liggen besloten in het landschappelijk duidelijk herkenbare, want verhoogd gelegen beloop van de oude spoorbaan waarin als relict van een verdwenen vitale oost-westverbinding met sociale, infrastructurele en industriele implicaties de brug een zeldzame uitdrukking vormt van een belangwekkende periode uit de geschiedenis.

Tags: weg- en waterwerken,spoorbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Theetuin de PimpernelVandaag theetuin de Pimpernel ontdekt in Vlijmen.Mooi plekje om te pauzeren tijdens de Moerputtenroute

Theetuin de Pimpernel is een sfeervolle tuin met leuke zitjes,
terrassen en een veranda, waar je heerlijk kunt genieten en ontspannen. De tuin is prachtig gelegen aan natuurgebied De Moerputten en daardoor een prima uitvalsbasis om heerlijke wandelingen te maken door dit bijzondere gebied. Ook per fiets zijn wij zeer goed bereikbaar, Theetuin de Pimpernel is gelegen aan ANWB fietsknooppunt 93.