dinsdag 28 juli 2009

Michael Zeeman overleden


Wel erg tegenstrijdig. Vandaag wordt Remco Campert 80 en overlijdt Michael Zeeman op vijftigjarige leeftijd. Michael Zeeman literatuurcriticus, dichter en schrijver.
In onze bibliotheek hadden wij 2 boeken van hem in de collectie: een gedichtenbundel:Beeldenstorm en een verhalenbundel; De verduistering.UIt de Biblionrecensie:
Met 'De verduistering', vijf verhalen, debuteert de dichter Michael Zeeman als prozaïst. Het zijn goed geschreven, goed gemaakte verhalen, die voor een deel de fascinatie beschrijven welke sommige mensen oproepen. In 'Herinnering aan het Noorden' leeft een serveerster naar het ogenblik toe dat de enige gast in het restaurant haar voor de nacht zal meenemen. 'Handspoor' gaat over de liefde van een kleindochter voor de grootmoeder. 'De antiquaar en het verlangen' wil de portrettering zijn van een antiquaar die om onverklaarbare redenen uit het zicht is verdwenen. Het titelverhaal is wat anders getoonzet: daarin moet iemand de brieven zien terug te krijgen die zijn vriend heeft geschreven aan een vrouw met wie hij korte tijd een overspelige relatie heeft onderhouden

Ik ben nog over Zeeman gaan zoeken en kwam erachter dat hij werkzaam is geweest als boekverkoper in Leeuwarden en daar zoveel boeken mee naar huis nam om te lezen dat hij daarvoor ontslagen werd wegens diefstal. Hoe fanatiek kun je zijn.
Ik denk dat zijn dood een gemis is voor de Nederlandse literatuur.

Vijftiger wordt 80


Vandaag wordt de schrijver Remco Campert 80 jaar. Op 15 maart 2004 is hij in Oss geweest en heeft samen met Corrie van Binsbergen een lezing gegeven in de Muzelinck.
Dit kon ik terugvinden in het archief:

Twee verhalen, één verteld en één gespeeld. Remco Campert leest voor uit zijn boek ‘Als in een droom’. Een prachtige vertelling waarvan de opbouw –soms aards, dan weer dichterlijk en abstract- de leidraad vormt voor het ‘muzikaal scenario’, geschreven door gitariste/componiste Corrie van Binsbergen en uitgevoerd door het puikje van de improviserende musici uit Nederland en een klassiek strijktrio

Manuscripta


Vorig jaar ben ik voor het eerst naar Manuscripta geweest. Een uitgebreide boekenmarkt, waar je kennis maakt met de nieuwste uitgaven van het najaar en lezingen van schrijvers kunt volgen.
Alle uitgeverijen zijn aanwezig in een speciale hal en tevens wordt op deze dag de ns publieksjury geinstalleerd. Marijon, onze ex-collega maakt ook deel uit van deze jury. Ik vond het zeer de moeite waard en ben zeker van plan om op 6 september naar de Westergasfabriek in Amsterdam af te reizen.