zondag 3 januari 2021

4 delen op tv over Puccini

Chazia Mourali maakt weer televisie. De presentatrice die bekend werd door De Zwakste Schakel maakte voor de NTR een vierdelig programma over componist Giacomo Puccini. Mourali is groot operaliefhebber en wilde een programma maken over het leven en het werk van de Italiaanse componist. Puccini wordt door critici genoemd als een van de meest vrouwonvriendelijke componisten die ooit geleefd heeft. "Puccini is op dit moment de meest opgevoerde operacomponist ter wereld. Maar er zijn steeds meer critici die vinden dat Puccini's opera's niet meer in originele vorm zouden mogen worden opgevoerd vanwege hun seksistische en racistische karakter. Wacht zijn werk een zelfde toekomst als roofkunst, Zwarte Piet en standbeelden van koloniale leiders, of zwijmelt het publiek over een paar eeuwen nog steeds bij de dood van zijn vele vrouwelijke personages op het podium?", aldus Mourali in een persbericht. De vierdelige reeks start op 3 januari om 19.30 uur op NPO2.

Het geschenk van Edith Eva Eger

Toonaangevend psycholoog Edith Eva Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – begeleidt lezers op een universele reis naar vrijheid en genezing. Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren. Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliĆ«nten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit. Jacobine Geel voert een bijzonder en uitgebreid gesprek met de gevierde Amerikaanse psychotherapeut dr. Edith Eger. Ze overleefde ternauwernood het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze moest dansen voor de beruchte dokter Josef Mengele. De inmiddels 93-jarige Edith Eva Eger schreef het indrukwekkende boek over haar oorlogsherinneringen 'De Keuze - Leven in vrijheid'. Onlangs verscheen haar nieuwe boek 'Het Geschenk- 12 lessen die je leven kunnen redden'. Jacobine praat met Edith Eger over haar levensgeschiedenis en de inspirerende levenslessen die ze mee wil geven. Ruim dertig jaar had ze een eigen praktijk, waar ze veel mensen vanuit haar eigen ervaringen begeleidde. Eger moedigt aan om gedachten die ons gevangenhouden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Ze gaf zelf het voorbeeld hoe je kan kiezen voor de liefde, in plaats van de haat.

Micha Wertheim

Gisteravond genoten van Micha Wertheim. Bekijk ook de website

Jeugdjournaal 40 jaar

NOS Jeugdjournaal viert 40-jarig bestaan met meerdere specials Op 5 januari viert NOS Jeugdjournaal feest. Het nieuwsprogramma voor kinderen bestaat dan veertig jaar en viert het robijnen jubileum met meerdere speciale afleveringen op de verschillende kanalen van het Jeugdjournaal. Oud-journaalpresentator Marga van Praag is de eerste gast van 2021 in het media- en sportprogramma De Perstribune, op zondag 3 januari om 12.00 uur bij MAX op NPO Radio 1. Marga van Praag (74) werd vooral bekend als een van de eerste presentatoren van het NOS Jeugdjournaal, het nieuwsprogramma dat 5 januari zijn 40-jarig jubileum viert. Na ruim tien jaar bij het Jeugdjournaal stapte Van Praag over naar het NOS Journaal. Ze werd daar de eerste presentator van de ochtenduitzending. Na haar pensionering maakte zij tv-portretten voor de zender Het Gesprek. Marga van Praag sprak bovendien vijf luisterboeken van Pippi Langkous in. Ook speelde ze mee in De Vagina Monologen. In oktober 2014 werd ze tijdens het Gouden TelevizierRing-gala verkozen tot beste Jeugdjournaal-presentatrice ooit. Tevens is ze de schrijfster van de biografie over haar vader (zanger) Max van Praag en van haar oom (oud-voorzitter van Ajax) Jaap van Praag. De Perstribune wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes.

Los in het speelbos

In het magazine van BD wordt verwezen naar het speelbos in Herperduin en de uitkijktoren. Hierbij een filmpje van de opening

De eerste kilometers op de fiets 2 januari

Boekencollage 3 januari