zondag 31 mei 2020

Nieuwjaar van Juli Zeh

Afbeeldingsresultaat voor julia zeh
Nieuwjaar Juli Zeh is een Duitse schrijfster. Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch

Op nieuwjaarsdag gaat Henning op Lanzarotte de steile weg naar Fermes  beklimmen. Hij is samen met zijn vrouw en 2 kleine kinderen 2 weken op vakantie. Hij heeft een burn-out moeilijkheden in zijn relatie. Hij heeft geen drinken en eten meegenomen en hij is uitgeput als hij bovenkomt. Daar wordt hij opgevangen in een huis wat hem bekend voorkomt en hij beleeft zijn jeugdtrauma dat hij jaren heeft weggestopt. 
Dat jeugdtrauma neemt een groot gedeelte van het boek in beslag en wordt helemaal geschreven door de ogen van een 6 jarig kind. Heel mooi.


12 september 2020 Book store day

Boekhandels verhogen de leefbaarheid van stad of dorp.
Bron: De impact van het boek (26-03-2019)

Bookstore Day verplaatst naar 12 september 2020


HOEVELAKEN – De vierde editie van de Nederlandse Independent Bookstore Day verschuift van 16 mei naar 12 september 2020. Daarmee reageert de organisatie op de maatregelen van het kabinet inzake de coronacrisis.

Bookstore Day is de dag waarop lezers en boekenkopers de lokale boekhandel vieren. Samen met auteurs, uitgeverijen en lokale ondernemingen organiseren boekhandels activiteiten om hun klanten in het zonnetje te zetten. Daarnaast zijn er specifiek voor de deze dag aanbiedingen en speciale uitgaven.

Ruim honderdvijftig boekhandels, verspreid over het hele land, hebben zich aangemeld voor deze editie. 16 Mei was een schrijverstour gepland waarbij in iedere provincie een auto vol schrijvers meerdere boekhandels zou bezoeken. Eén van die auto’s was voor de gehele familie Chabot die onlangs met maar liefst drie titels bij drie uitgevers de bestsellerlijst bestormde.

Vanwege de nieuwe datum heeft de organisatie van Bookstore Day besloten de inschrijving voor boekhandels opnieuw open te stellen zodat nog meer boekhandels en hun klanten de boekhandel kunnen vieren.

Bieb Oss met tips

5 wetenschappelijke boeken van schrijver Giphart

Chimpanseepolitiek: macht en seks onder mensapen: Amazon.co.uk ...
  • Zwaarden, paarden en ziektekiemen door Jared Diamond. Beschrijving van de geschiedenis van de mensheid, uitgaande van de opvatting dat het natuurlijk milieu de verschillen in ontwikkeling en beschaving heeft bepaald en met veel aandacht voor niet-westerse culturen.

bol.com | De Parende Geest, G. Muller | 9789025430757 | Boeken
    Het lied van de dodo - D. Quammen - (ISBN: 9789046701959) | De SlegteLibris | Het grootste spektakel ter wereld, Richard Dawkins
  • Chimpanseepolitiek door Frans de Waal. Het bleek dat ook onder chimpansees de zucht naar macht en seks kan leiden tot verraad, geweld en zelfs een gruwelijke moord.
  • Het grootste spektakel ter wereld door Richard Dawkins.s een boek van Richard Dawkins uit 2009 waarin hij wetenschappelijk bewijs voor evolutie presenteert.
  • De parende geest van Geoffrey Miller Is onze geest, net als de opvallende staart van de pauwenhaan, vooral een instrument om een aantrekkelijke seksuele partner te vinden?
  • Het lied van de Dodo David Quammen.Wie eilanden bestudeert, bestudeert de evolutie op zijn snelst en spectaculairst. 

Wie wordt jeugdbibliothecaris van het jaar?

Leespromotie. Wie van de drie? Lees de blog van Mark Deckers

Ik ben een bibliothecaris. En hoewel mijn functie allang niet meer zo heet, draag ik die titel toch graag. Omdat ik trots ben op dat vak. Bibliothecarissen doen er namelijk toe. Ze helpen gemeenschappen om creatiever, slimmer en vaardiger te worden. En hoewel daar van allerlei vaardigheden bij zijn gekomen, blijf lezen toch de basis, zoals Frederique Westera in dit interview betoogt. 

Drie kandidaten
Dit jaar zijn de drie kandidaten voor deze prijs. Het zijn Miriam Bakker jeugdbibliothecaris bij  Bibliotheek Hilversum, Roos Visser, leesconsulent bij Bibliotheek Den Haag en Annette Janssen, beleidsmedewerker Educatie bij Babel Den Bosch.

Zo is Roos Visser de presentator van Lezen Nou! Lezen Nou! is een fantastische reeks filmpjes waarbij met name leraren worden geholpen bij leesbevordering. Prachtig hoe geattendeerd wordt op leuke boeken en hoe je er in de klas mee om kunt gaan.  Het is bijzonder knap en professioneel gemaakt.Miriam Bakker is jeugdbibliothecaris in Hilversum en onderhoudt de website Boekmama.nl waar ze al een paar jaar voornamelijk jeugdboeken toelicht. Het is mooie rustige site en als je haar stukjes zo elke keer leest,  doe je toch een hoop titelkennis op.

En tot slot Annette Jansen van Babel Den Bosch, zij is beleidsmedewerker Educatie. Helaas van haar geen filmpjes of een website. Haar nominatie wordt als volgt toegelicht:
Annette Janssen wordt door de jury gekarakteriseerd als ‘een verbinder. Een spil in het team die zowel inhoudelijk ontzettend goed op de hoogte is als de vertaalslag naar de praktijk weet te maken. Annette is een collega die een onuitwisbare indruk achterlaat op velen.’
Hulde aan de jeugdbibliothecaris
Of het nu leesconsulent, beleidsmedewerker of jeugdbibliothecaris heet, het zijn vaak stille helden in de samenleving. De waarde van het ontdekken van leesplezier wordt door velen onderschat. Het verspreiden van het leesvirus zorgt ervoor dat kinderen meer leeskilometers maken. Wan wie meer leeskilometers maakt, wordt beter in taal en ontwikkelt zichzelf daardoor sterker, krijgt daardoor meer regie over zijn of haar leven en het draagt daardoor langdurig bij aan hoe gelukkig iemand is. Leesplezier is iets kleins meer zeer grote gevolgen.

Wie de basis legt voor lezen, legt de basis van onze samenleving. Hulde voor jeugdbibliothecaris, de jeugdconsulent, de onderwijsspecialist of welke mooie naam het ook mag hebben.

Of om het met Roos te zeggen: Lezen nou!


De 10 geboden


De tien geboden in de tweede fase van de coronatijd.

Ik kan me hier wel in vinden.

Bloemenpracht 30 mei 2020