vrijdag 12 augustus 2011

Monument kamp Vught



Iedereen jong en oud zou een keer het Monument kamp Vught moeten bezoeken vind ik.
En dan deel moeten nemen aan een rondleiding. Over dit kamp zijn veel boeken geschreven van mensen die dit doorgangskamp hebben overleefd en welke gruwelen deze mensen hebben moeten doorstaan. Het laatste boek dat ik hierover heb gelezen is het boek Tante Roosje van Paul Glaser.Waargebeurd oorlogsverhaal over Roosje Glaser, een joodse dansschoollerares. (1914-2000)
Paul, een neef van deze tante komt tijdens een rondleiding in het kamp Auschwitz zijn eigen achternaam op een koffer tegen. (GLASER)
Hij gaat op onderzoek uit en komt via brieven en foto's en gesprekken met overlevenden achter het complexe levensverhaal van zijn tante Roosje, waarvan hij het bestaan niet wist omdat zijn vader zijn Joodse afkomst en het oorlogsverleden verzwegen had. Hij wou zijn kinderen daarmee niet belasten.Paul i zo onder de indruk van dit familiegeheim dat hij er dit boek over geschreven heeft.
Deze Roosje heeft dankzij haar wilskracht, doorzettingsvermogen en netwerk al dan niet met de vijand de oorlog overleefd. Verhaal met veel foto's en originele brieven.
Afwisselend in de verleden tijd en hoofdstukken in het heden waarin Paul op zoek is naar Roosje en haar verleden. Dit verhaal speelt zich af in Nijmegen en Den Bosch ten tijde van de oorlog. En ook in Kamp Vught

Op 6 en 7 juni 1943 moesten in Vugt alle Joodse kinderen 1800 kinderen in totaal worden afgevoerd zonder hun ouders. Van deze groep zijn er 1200 na 3 dagen meteen vergast in Sobiborn