dinsdag 19 mei 2020

Het coronadiploma

Ellen Deckwitz over de waarde van  het coronadiploma  

Kei tof

Loes Loocks Raaijmakers  en haar kinderen Rens en Fleur die zelfbeschilderde stenen in het bos neerleggen  zodat andere mensen ze vinden. Gisteren hebben ze de stenen op de foto in Herperduin neergelegd.
PREMIUM
Loes Loocks Raaijmakers en haar kinderen Rens en Fleur die zelfbeschilderde stenen in het bos neerleggen zodat andere mensen ze vinden. Gisteren hebben ze de stenen op de foto in Herperduin neergelegd. © Jeroen Appels / Van Assendelft Fotografie


Vandaag las ik dit artikel in de krant. Ik vond het een leuk initiatief Geen beren maar keien: honderden geverfde zwerfstenen van Kei Tof zijn nieuwste coronahobby
Heeft u er al één gevonden? In Herperduin, maar ook dieper de Maashorst in, en op heel veel andere plekken in de regio, liggen beschilderde stenen voor het oprapen. Ze zorgen voor een glimlach, en een beetje huiswerk want eigenlijk moeten ze doorgegeven worden.

Wie heeft er al een kei gevonden??

Biebpas museum voor democratie

De bibliotheekpas van Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, ligt sinds deze week in het Museum van de Democratie. Marcouch wil hiermee benadrukken dat toegang tot kennis niet alleen een voorrecht is, maar ook noodzakelijk voor een goed functionerende democratie. 

Ik vond het mooi om dit te horen. Tijdens mijn bibliotheekloopbaan veel leden ingeschreven en het biebpasje was vaak het eerste pasje dat kinderen kregen en ze waren daar erg trots op.


De bibliotheekpas is een pasje waar iedereen wel een associatie mee heeft. Hoewel de bibliotheek het steeds zwaarder lijkt te hebben, is het een essentieel onderdeel van onze democratie, vindt Ahmed Marcouch. Daarom zet hij het pasje bij in het Museum van de Democratie. 

De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen. 

Online leesclubs in bieb NIjmegen

De Bibliotheek Gelderland Zuid start eind juni met vijf online leesclubs. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen en jongeren is er een leesclub. Deelnemers krijgen een exemplaar van het gekozen boek thuisgestuurd en gaan in gesprek met de schrijver, zoals Thomas Olde Heuvelt of Thijs Goverde. Leesliefhebbers kunnen zich tot 1 juni gratis inschrijven.
Leesclubs kunnen momenteel niet fysiek bij elkaar komen om hun leeservaringen te delen. Daarom organiseert de Bibliotheek Gelderland Zuid deze zomer vijf online leesclubs. Twee leesclubs zijn gericht op jeugd, met jeugdauteurs Thijs Goverde en Tineke Honingh. De jonge schrijver Rima Orie gaat over haar boek ‘De Zwendelprins’ in gesprek met jongeren. Volwassen lezers kunnen met Hanneke Hendrix in gesprek over haar roman Aswoensdag. Thomas Olde Heuvelt, auteur van de huiveringwekkende thriller Echo, gaat in op de beleving van het boek. Per leesclub kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen. Zij gaan in gesprek met de auteur onder leiding van een gespreksleider. Hiervoor wordt de online omgeving Jitsi gebruikt.

18 mei wandeling bij het Osse meer