zondag 24 mei 2020

Vluchtoord Uden

Tijdens de fietstocht vandaag kwam ik langs het monument vluchtoord Uden. Ik ben gaan zoeken naar informatie over dit onderwerp en kwam terecht bij de site van de bieb van Uden.
In 1915 was er een tentoonstelling over dit onderwerp in de Udense bieb. Hierbij de gegevens van toen.
vluchtoord Uden. het bijzondere verhaal van tienduizend Belgische vluchtelingen in Uden.Een bijna vergeten stukje Brabants Belgische geschiedenis is weer zichtbaar gemaakt in Uden. In de bibliotheek van Uden is tot en met 13 april de expositie Vluchtoord Uden te zien. Ruim honderd jaar geleden had Uden een eigen Belgisch enclave binnen zijn gemeentegrenzen. In de periode 1914 - 1919 woonden tienduizend gevluchte Belgen in het dorp Vluchtoord Uden. De Belgen waren hun land ontvlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog.

Geschreven door
Rob Bartol


In Uden hadden de Belgische vluchtelingen tussen 1914 - 1919 een eigen dorp dat bestond uit zo’n zeventig barakken. Later werden op het complex ook kleine huisjes gebouwd, de zogeheten villa’s. In de barakken waren onder meer een eigen ziekenhuis, slaapzalen en eetzalen ondergebracht. “Met de vluchtelingen kwamen ook Belgische doktoren, onderwijzers en burgemeesters mee. Het was een echt Belgisch dorp”, vertelt Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden.


Unieke film te zien uit... 1916
Op de expositie, die de afgelopen jaren op reis is geweest door heel Nederland, is ook een unieke film te zien”, die ruim honderd jaar geleden in Vluchtoord Uden werd opgenomen. “Het geeft een reëel beeld hoe het dagelijks leven in Vluchtoord eruit zag. De film is destijds gemaakt om aan hulpverlenende landen en instanties te laten zien wat er met de geschonken materialen en financiële middelen was gedaan.”


Belgische geboortegolf
Maquettes, foto’s, gebruiksvoorwerpen en een unieke film brengen een uniek stukje Brabantse historie weer tot leven, met soms heel bijzondere tastbare herinneringen. “Tussen 1914 – 1919 zijn er in Vluchtoord zeshonderd kinderen geboren”, vertelt Adriaan Sander. “Het geboorteregister van de gemeente Uden was in die tijd heel wat dikker dan na die periode.”

23 mei 2020


Kringloopwinkels krijgen te groot aanbod

Kringloopwinkels krijgen een overvloed aan spullen doordat iedereen in deze coronatijd aan het opruimen is. lees  het artikel in Trouw