zondag 10 april 2022

Laatste wintertijd met Harry de Winter

Zieke Harry de Winter wil geen lijdensweg: ‘Geen hospice of zes mantelzorgers om me heen’ In de allerlaatste Wintertijd sprak presentator en tv-producent Harry de Winter zaterdagavond over zijn ongeneeslijke vorm van kanker. Het gaat nu goed met hem. De Winter wil proberen zijn leven zo lang mogelijk te rekken, maar niet ten koste van alles. Showredactie 10-04-22, 11:35 Laatste update: 13:09 Tegen Jeroen Pauw, die de allerlaatste Wintertijd presenteerde, vertelde De Winter zijn ziekte asbestkanker wel jammer te vinden. Onlangs werd bekend dat hij ongeneeslijk ziek is. ,,Het is een beetje jong, 72 is gewoon niet oud genoeg.” Tegelijkertijd wil hij het leven niet rekken ten koste van alles. ,,Ik ga niet een lijdensweg in van jaren in een hospice of een ziekenhuisbed, of in mijn huiskamer met zes mantelzorgers. Dan neem ik het heft wel in eigen hand.”

Luister naar de podcast over Emma Wortelboer

In het nieuwe programma ‘Happy Trending’ onderzoekt Emma Wortelboer samen met Défano Holwijn alle trends van dit moment. Daarnaast presenteert ze nu ‘Emma’s Peepshow’ en ‘Steken en Prikken’. Hiervoor was ze onder andere te zien in ‘Spuiten en Slikken’, ‘3 op reis’ en had ze rubrieken bij de ‘DWDD’ en ‘De Vooravond’. Emma Wortelboer begon haar carrière bij de BNN University.

Een zee van liefde Krijgt de Boonprijs

Die liefde wordt gevangen in de heel precieze tekst met eenvoudige en korte zinnen zonder overbodige poespas. ‘Golven rolden over het strand en namen alle zorgen met zich mee’. Maar de ontroering wordt het sterkst gevoed door de beelden. Gaudesaboos is vooral bekend van grafisch werk en is ook vormgever en zijn illustraties zijn doorgaans gestileerd waarbij het gevaar dreigt dat de emoties ondersneeuwen. Niets is minder waar in dit boek waarin vrijwel iedere prent een gemoedstoestand uitstraalt. Van de zenuwen van Pinguïn, via de zomerse loomheid tot aan de verweesdheid van Beer als hij weer alleen is. Een universeel verhaal over liefde, dat het over twee mannetjes gaat, valt nauwelijks op. Een zee van liefde is van een ongelooflijke schoonheid. Dit moet een klassieker worden, dat kan niet anders.
De Vlaamse auteur en illustrator Pieter Gaudesaboos en de Nederlandse schrijver Marieke Lucas Rijneveld slaan allebei een dubbelslag, met zowel de jury- als de publieksprijs van de gloednieuwe Boon-boekenprijzen. Rijneveld wint met de roman "Mijn lieve gunsteling" en wordt geprezen als "unieke, rijke stem die boven de anderen uitsteekt". Het prentenboek "Een zee van liefde" van Pieter Gaudesaboos noemt de jury een "moderne klassieker".