donderdag 7 mei 2020

Donderdag 7 mei


Wie was Mahler?Kijk online


Derde Mahler Festival
Voor de derde keer in zijn geschiedenis organiseert Het Concertgebouw een groots eerbetoon aan Gustav Mahler. In 1920 vond in Amsterdam het eerste 'Mahler Feest' plaats, ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg. Onder zijn leiding voerde het Concertgebouworkest alle symfonieën van Mahler uit. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregaste. Driekwart eeuw later, in 1995, vond het tweede aan Mahler gewijde festival plaats. De symfonieën van Mahler werden ditmaal uitgevoerd door het Concertgebouworkest én nog twee andere orkesten van wereldfaam: de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In de Kleine Zaal zong bariton Thomas Hampson het liedrepertoire van Mahler. Op het Museumplein verrees een speciaal Mahler Paviljoen waar iedereen de uitverkochte concerten in de Grote Zaal kon volgen.


Marit Tornqvist wint de IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award 2020

Marit Törnqvist inspireert met haar bevlogenheid leesbevorderaars zich in te zetten om het lezen op nieuwe manieren te promoten door niet het boek maar de leeservaring van het kind centraal te stellen. Törnqvist wint met de prijs 200.000 RMB Yuan (ruim 25.000 euro).

Luister en kijk naar dit interview.

Podcast over rouw naar aanleiding van de sterfdag van Renate Dorrestein.

Rouw is iets waar we moeilijk over praten maar allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen. Daar moet verandering in komen. Als het aan schrijfster Liesbeth Rakser ligt, moeten we er meer over lezen, praten en delen. Daarom komt Rasker binnenkort met de podcastDag voor Dag.

05:29Current time00:28
Liesbeth Rasker gaat een 'niet zeikerige podcast maken over de dood'
Toen Rasker 10 was overleed haar moeder. Vorig jaar verloor ze ook haar 'surrogaatmoeder' Renate Dorrestein. In de rouwperiode die volgde, voelde Rasker zich ontzettend alleen: "Toen ik in dat diepe rouwproces zat viel het me op dat we het er eigenlijk heel weinig over hebben. Dat vond ik heel raar want er is één ding zeker aan het leven en dat is dat je doodgaat. Voor zo'n groot onderwerp wordt er verrassend weinig over gepraat."