maandag 18 mei 2020

Online boekenproeven: Boekenproeverij in Nijmegen

Nijmegen - Op woensdag 20 mei van 16.00 tot 17.00 uur kunnen leesliefhebbers kijken 


Bibliotheekmedewerker Marjolein Hordijk bespreekt pareltjes uit de boekenwereld tijdens de Boekenproeverij.
naar een tweede live-uitzending van de ‘Boekenproeverij’. Vanuit de Thiemeloods bespreken bibliotheekmedewerkers Marjolein Hordijk en Linda Vogelesang, samen met boekverkoper William Remmers van Dekker v.d. Vegt, de mooiste pareltjes uit de boekenwereld.
Het is de tweede keer dat de Bibliotheek Gelderland Zuid een online versie van de Boekenproeverij organiseert. Normaal gesproken vindt de Boekenproeverij plaats op het Verhalenplein in Bibliotheek De Mariënburg. Vanwege de coronacrisis is dit momenteel niet mogelijk. Op 20 mei kunnen boekenliefhebbers via https://www.twitch.tv/vintagesoundsystem live kijken naar presentator Heidi Koren die in gesprek gaat met de boekenexperts. De uitzending is na afloop terug te kijken via dezelfde link. Tijdens de uitzending is er een prijsvraag, waarbij kijkers een van de besproken boeken kunnen winnen.
Inspiratie voor lezers
Bibliotheekmedewerkers Marjolein Hordijk en Linda Vogelesang bespreken samen met boekverkoper William Remmers niet alleen nieuwe titels, maar ook minder bekende boeken die zeer de moeite waard zijn om te lezen. Titels die heel geschikt zijn voor leeskringen, maar natuurlijk ook voor andere leesliefhebbers. Marjolein en Linda bespreken boeken die te vinden zijn in de (online) bibliotheek, William geeft tips over actuele titels die lezers nu absoluut niet mogen missen.

Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlander op Shortlist Booker Prize

De roman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is genomineerd voor de International Booker Prize. 
Marieke Lucas Rijneveld.BEELD ANP
Daarmee maakt Rijneveld kans op de grootste prijs voor in het Engels vertaalde literatuur, een bedrag van 50.000 euro. Ze deelt de nominatie met haar vertaler Michele Hutchison en is de eerste Nederlandse schrijver die de shortlist haalde.
Rijneveld (28) won met De avond is ongemak, dat in 2018 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact, al de AVN Debutantenprijs en de Peter van Straaten Psychologieprijs. De Engelse vertaling The Discomfort of Evening verscheen afgelopen maand en neemt het op tegen vijf andere boeken.
De overige genomineerden zijn The Enlightenment of The Greengage Tree van Shokoofeh Azar (Iraans), The Adventures of China Iron van Gabriela Cabezón Cámara (Argentijns), Tyll van Daniel Kehlmann (Duits, hier vertaald als Tijl), Hurricane Season van Fernanda Melchor (Mexicaans, hier vertaald als Orkaanseizoen), en The Memory Police by Yoko Ogawa (Japans).

Zondag 17 mei 2020