dinsdag 26 mei 2020

Dribbel 40 jaarWie is er niet groot geworden met Dribbel??
Die leuke prentenboeken met alle flapjes.

Ben jij opgegroeid met het lieve hondje Dribbel? Ik genoot vroeger intens van de vrolijke verhaaltjes en de avonturen van dit schattige hondje. Extra leuk om te zien dat Lucas ook zo enthousiast wordt van de boeken. We lezen regelmatig voor uit Dribbel, maar dit jaar waarschijnlijk nog veel meer aangezien ons tweede zoontje er ook mee op zal groeien. Lucas vindt het ontzettend leuk om ‘zelf voor te lezen’ dus waarschijnlijk zal zijn broertje al vroeg met Dribbel in aanraking komen. Dribbel bereikte dit jaar een bijzondere mijlpaal, want Dribbel is 40 jaar! Eric Hill bedacht het hondje ooit voor zijn zoontje Christopher, maar inmiddels is Dribbel echt een begrip onder kinderen. Echt geweldig om te zien dat ik met Dribbel mocht opgroeien en de boys dat ook gaan doen. Ik vertel je graag meer over de boeken van Dribbel! 
(DAGMAR VALERIE)

Nijntje wordt 65 jaar op 21 juni

In 1955 is de familie Bruna op vakantie in Egmond aan Zee. Elke avond voor het
slapengaan vertelt Dick Bruna aan zijn oudste zoon Sierk een verhaaltje over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Dat konijn wordt de inspiratie voor nijntje. Haar officiƫle verjaardag is op 21 juni en dit jaar bestaat ze dus al 65 jaar!
In het atelier van Dick Bruna hangt haar ‘geboortekaartje’.
Klik op de website van Nijntje.

Arjan Peters op nonactief

De Volkskrant heeft literair recensent Arjan Peters op non-actief gesteld. Dat heeft de Volkskrant aan een aantal betrokkenen laten weten, bevestigen verschillende bronnen. Op welke grond dit besluit is genomen, wil de krant „vanwege de arbeidsrechtelijke context” niet bekendmaken. Peters zelf is niet bereikbaar voor commentaar.
De Volkskrant doet al enkele maanden onderzoek naar Arjan Peters. Aanleiding voor dat onderzoek waren geruchten over hem. Zo zou hij voorafgaand aan een recensie persoonlijk contact zoeken met schrijfsters. Dat is ongebruikelijk bij recensies waar oordeelsvorming onafhankelijk tot stand moet komen.

Lunchen

Directe aanleiding voor het onderzoek is een uitspraak van schrijfster Maartje Wortel in een Volkskrant-artikel. Zij zei op 4 maart dat een vriendin van haar ’s nachts een bericht had ontvangen van „een gezaghebbend recensent”. ‘Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?’ Wortel noemde dat „nog net geen #metoo”. Het artikel werd online gepubliceerd, maar in het stuk dat de Volkskrant de volgende dag afdrukte, ontbraken de betreffende zinnen. Ook in het online gepubliceerde stuk werden „sommige citaten” van Wortel verwijderd, volgens de Volkskrant omdat ze niet geverifieerd konden worden.
Verschillende auteurs hebben tegenover NRC bevestigd dat ze na 4 maart zijn benaderd door de krant, om te vertellen over hun ervaringen met Peters. Desgevraagd laat Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok weten dat de krant in het onderzoek „geen bewijzen heeft gevonden” voor #metoo-achtige taferelen.
Arjan Peters schrijft al 28 jaar bijdragen voor de krant. Zestien jaar geleden werd hij in dienst genomen. Enkele jaren daarvoor, in 1998, mocht hij twee maanden lang geen literatuur bespreken van de hoofdredactie. Schrijver Joost Zwagerman had aanhangig gemaakt dat Peters „met gespleten pen” schreef omdat hij in de krant boeken afkraakte die hij in nieuwsbrieven van het Literair Productiefonds had aangeprezen (bronNRC)

26 mei 2020


De eerste lavaterabloem is er. En er zijn nog heel veel knoppen.


De meest toe gepaste roze bloeiende struikmalva is Lavatera olbia 'Rosea'. De bloemen van deze indrukwekkende tuinplant bloeien in de periode juni-september.

Lavatera olbia 'Rosea' wordt circa 150 tot 170 cm hoog en staat graag op een zonnige plaats in de border.

Net als andere grootbloemige Lavatera's tobt Lavatera olbia 'Rosea' met de winterhardheid. In strenge winters of late nachtvorst kan Lavatera olbia 'Rosea' wegvallen. Dat is ook de reden waarom Lavatera's door hoveniers liever niet aangeplant worden (vooral als er sprake is van een inboetgarantie).

Er bestaan kleinbloemige Lavatera's die, hoewel ze vooral in het begin van het bloeiseizoen minder imposant overkomen, beter winterhard zijn.
Kleinbloemige Lavatera's bloeien vooral de eerste maanden wat minder uitbundig maar de winterhardheid is beter.

Vooral plantenkweker en tuinarchitect Piet Oudolf heeft een aantal goede Lavatera's in de handel gebracht waaronder de roze bloeiende Lavatera 'Sweet Dreams'.
Verder heb iki mijn tenten afgegeven aan mijn broer voor zijn kleinkinderen en zo te zien waren ze nog compleet.