zaterdag 24 oktober 2009

Veenhuizen


Tijdens ons bezoek aan Drente zijn we naar Veenhuizen geweest en hebben daar het gevangenismuseum bezocht en met de boevenbus een rondtocht gemaakt door het dorp Veenhuizen met een gids die als verpleger in Veenhuizen had gewerkt.
Het boek van Suzanne Jansen Het Pauperparadijs kwam tot leven.
Het museum zelf gaf een kijkje in de geschiedenis van het gevangeniswezen door de eeuwen heen en de rondleiding in de gevangenis de Rode Pannen gaf een beeld hoe de gevangenen hun tijd doorbrachten in de cel.

MultitouchtafelIn de bieb van Hoogenveen stond de multitouchtafel met beeldmateriaal van Hella Haasse en Oeroeg. Ik vond het leuk en informatief maar het bijbehorende muziekje was erg irritant.Nieuwsgierig kijk dan op de oeroegsite

(De multitouch tafel is een tafel met een ingebouwd aanraakscherm dat hypergevoelig op je vingers reageert. Speciaal voor Nederland Leest is er in de archieven van Beeld en Geluid, het Filmmuseum, het Nationale Archief én het privé archief van Hella S. Haasse een schat aan materialen bij elkaar gezocht en geschikt gemaakt voor de multitouch tafel. Deze Nederland-Leesttafel zal in oktober en november in 21 Nederlandse bibliotheken te zien zijn)

Hoogenveen heeft sinds april een prachtige nieuwe bibliotheek met themaopstellingen, zeer lage kasten, bijna alle materialen zijn frontaal gepresenteerd.
Een speciale jongerenhoek met een Wi en hippe banken en een felle vloerbedekking passend bij de doelgroep.

De jeugd heeft speciale beleefwerelden (soort party-tent voor doe-activiteiten, voorleeshoek, beschermde hoek voor de allerkleinsten met drakenvloerbedekking!)