woensdag 21 oktober 2020

Column over magazine Gezond verstand door Tony van der Meulen

 


ColumnHet gretig voortwoekerende coronavirus zadelt ons op met zoveel terechte zorgen, dat allerlei andere verontrustingen erbij in dreigen te schieten. Daardoor ontgaat ons wellicht een zorgelijk dieptepunt in onze parlementaire democratie.

Kamerleden moeten zich tegenwoordig via sluiproutes en nooduitgangen in veiligheid brengen als zij het parlement willen verlaten. Omdat bij de reguliere uitgangen de agressieve typen van ‘viruswaanzin’ een normale doorgang verhinderen. 

In dat viruswaanzin zit een ratjetoe van allerlei warhoofden die de wreedheid van het coronavirus ontkennen. Ook de blinde zieners die geloven dat graancirkels het werk zijn van buitenaardse wezens hebben zich nu aangesloten, waarmee de gekte wel zo ongeveer haar afronding heeft bereikt.


Al die aanhangers van complottheorieën hebben nu ook een eigen magazine dat vorige week met een miljoen exemplaren over Nederland is uitgestort. Het heet Gezond Verstand. Wees vooral, zo zou ik willen adviseren, in tijden van verwarring op je hoede voor opiniemakers die zich beroepen op hun gezonde verstand. In de praktijk blijken zij daar hoogstzelden over te beschikken.

Gezond Verstand is gelieerd aan De Andere Krant, waarvan de NRC onlangs aantoonde dat het door het Kremlin wordt beïnvloed, met ziekelijke waanideeën en vermoedelijk ook met geld. Gezond Verstand pleit Poetin dan ook vrij van het vergiftigen van oppositieleider Navalny. Zelfs de wrede Wit-Russische tiran Loekasjenko wordt in bescherming genomen. Verder bestaat het coronavirus natuurlijk niet, is er geen klimaatcrisis en zijn de Amerikaanse verkiezingen oneerlijk als Trump niet wint.

Gelukkig past het trollenblaadje, mits bij het nietje opengevouwen, vrij natuurlijk in de gemiddelde kattenbak. Wie afval verspreidt, zal tot afval verworden.

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten