woensdag 2 februari 2011

Wie is Tess Franke echt????

Altijd gedacht dat Tess Franke thuishoorde in het rijtje van Saskia Noort, Esther Verhoef en meer VROUWELIJKE thrillerschrijfsters. Dan zijn we toch mooi op het verkeerde been gezet.
Achter het pseudoniem Tess Franke gaat Gert Jan de Vries, voormalig criticus van NRC Handelsblad, schuil. Dat is bekend gemaakt in een exclusief interview in het Algemeen Dagblad. Onder de naam Tess Franke schreef De Vries vier spannende en actuele legal thrillers rond strafpleitster Femke Wolzak. Onlangs verscheen ‘Maskerade’. Onder andere om zijn schrijverschap gescheiden te houden van het recenseren koos De Vries voor dit pseudoniem. En het is hem gelukt dit geheim te houden Het is hem in ieder geval vanaf 2006 tot nu gelukt. Bij uitgeverij De Geus staat het volgende vermeld:
Tess Franke (1970) is juriste en moeder van twee dochters. Ze is getrouwd met studievriend Bernhard, die tot hun emigratie als advocaat optrad in enkele geruchtmakende zaken. Enkele jaren geleden is Tess Franke met haar gezin naar de VS verhuisd. Dat was een min of meer gedwongen verhuizing, aangezien zij en haar man door verwikkelingen in het werk van haar man werden bedreigd. Ze zijn ‘onlokaliseerbaar’ gemaakt. Nadat ze boeken had gelezen van Isabel Allende en Sara Paretsky is Tess zelf gaan schrijven, uit heimwee naar Amsterdam. Ze hoopt ooit in levenden lijve terug te kunnen.
De inwijding, haar thrillerdebuut, is niet op ware feiten gebaseerd. In 2007 verscheen de Duitse vertaling van De inwijding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten