maandag 26 oktober 2020

Kun je aan een navel zien hoe oud je bent?


80 navels van alle leeftijden op de foto. Het is een opvallend kunstproject van Anneliet van Beelen uit Zuidlaren. Van een pasgeboren baby tot een 80-jarige man, iedereen is op de foto gezet op zijn of haar verjaardag.

Hoe kom je op het idee om navels te fotograferen? "Simpel", zegt Van Beelen. "Toen ik mijn derde kind kreeg en ik zag hoe mijn navel daar onder geleden had, vroeg ik mij af of je aan een navel kon zien hoe oud iemand is. En het bleek nog te kunnen ook."

Foto's maken op verjaardagsfeestjes

Het was de start van een kunstproject dat inmiddels bijna af is. "Ik moest natuurlijk mensen gaan werven. Via social media was geen optie, want wellicht gaat er dan een andere kunstenaar met het idee aan de haal. Uiteindelijk heb ik iedereen via via gevonden. Ik moest er zelf het hele land voor door, maar het was de moeite waard."

Omdat alle foto's gemaakt moesten worden op de verjaardag van de desbetreffende persoon, kwam Van Beelen vaak op feestjes terecht. "Daar kwam ik dan met mijn fotocamera om een navel op de foto te zetten. Er werd altijd erg leuk op gereageerd, mensen vinden het wel geinig."

Toch is een navel niet voor iedereen zomaar een lichaamsdeel, ervaart de kunstenares. "Er heerst een soort taboe rond de navel. Logisch ook, want je gaat niet pronken met je navel. Voor sommigen was het een mooi moment om even over die gĂȘne heen te stappen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten