zondag 27 februari 2011

Vasalis


Zojuist tijdens het programma Kunststof op Tv warm geworden voor de biografie van Vasalis door Maaike Meijer. Iedereen kent deze dichteres van de regels:
Zoveel soorten van verdriet,
ik noem ze niet.
Maar één, het afstand doen en scheiden.
En niet het snijden doet zo'n pijn,
maar het afgesneden zijn.
In het programma besprak dichteres Hagar Peters deze biografie. Vasalis heeft in totaal maar 3 dichtbundels geschreven maar haar veelbewogen leven was aanleiding tot deze biografie.
Hagar Peeters over Vasalis:
M. Vasalis was het pseudoniem van M. Droogleever Fortuyn-Leenmans, die in het dagelijks leven psychiater was. De dichteres schreef over alledaagse zaken als de tijd, liefde, ouders en kinderen. Zo bekend als haar poëzie is, zo afgeschermd is haar leven altijd geweest. Aan die zelfgekozen onzichtbaarheid komt nu een eind met een monumentale biografie over haar leven geschreven door Maaike Meijer. Het verhaalt over een rijk vrouwenleven en is tevens een prachtig tijdsbeeld en cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. Dichteres Hagar Peeters is een groot liefhebber van het werk van Vasalis. Ook het eigen werk van Peeters, uit de nieuw verschenen dichtbundel Wasdom, zal niet onbesproken blijven. Naar aanleiding van reactie bekijk het filmpje bij Boeken op zondag.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

1 opmerking: