donderdag 5 augustus 2010

Een geschiedenis van het lezen van Alberto Manguel


Zojuist dit mooie boek aangeschaft met prachtige illustraties. Ik zag het in de boekhandel en kon het niet laten liggen..
Het boek is van Alberto Manguel. Van zijn hand verscheen ook Kunstezen en dagboek van een lezer. Die ga ik ook vast kopen.
Wat betekent het lezer van boeken te zijn?
Waarom houden wij van lezen?
Recensie Biblion
Dit prachtig uitgegeven, royaal (zw.w.) geillustreerde boek bevat een serie sterk samenhangende opstellen over de vele facetten van het lezen, van kleitablet tot cd-rom, door de Argentijns-Canadese schrijver Alberto Manguel (1948), de vroegere voorlezer van de blinde 'schrijver der schrijvers', Jorge Luis Borges (die overigens juist het toegewijd lezen de bron van zijn schrijverschap noemde en, als een eerbetoon aan het lezen, in een van zijn mooiste novellen het beeld schetste van de oneindige, alomvattende bibliotheek). Manguels zeer persoonlijke en zeer toegankelijke, soms sterk anekdotische en verhalende opstellen, laten hem zien als een hartstochtelijke lezer, die overigens ook als samensteller van bloemlezingen, als vertaler en als romanschrijver naam heeft. Een encyclopedische kennis van zesduizend jaar lezen en boeken heeft hij, en die legt hij voor aan lezers bij wie hij een even grote passie voor boeken en lezen veronderstelt. Manguel gidst de lezer langs zijn belangrijkste leeservaringen, belevingen, historische feiten, veranderde leesgewoonten en andere wetenswaardigheden. De echte lezer is dit boek op het lijf geschreven. Paperbackeditie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten