dinsdag 5 mei 2009

4 mei dodenherdenking en 5 mei bevrijdingsdag
4 mei de jaarlijkse dodenherdenking. In Beuningen ging ik als kind altijd naar het gemeentehuis met de school en later met het KMG en het Jongensgilde. Ik heb nog een speciale beker die wij kregen bij 10 jaar bevrijding in 1955. Deze beker is nu 54 jaar oud en heeft een speciaal plaatsje bij mij. Zie foto.

Sinds ik in Oss woon ben ik nog nooit naar de dodenherdenking geweest. Gisteren voor het eerst. Zeer indrukwekkend. Alle groeperingen legden kransen bij het oorlogsmonument aan de Hescheweg.Ook kinderen legden hun eigen bloem bij het monument. Dus als ik niet met vakantie ben... (want als semi-ambtenaar ben je vrij op deze dag!) ben ik voortaan elk jaar weer van de partij. Want vrijheid is heel belangrijk. Gisteren de hele dag naar nederland 1 geluisterd en allerlei indrukwekkende verhalen gehoord over de oorlog. Een Joodse vrouw die Auschwitz had overleefd en die haar verhaal deed aan de vrouw van de schrijver Durlacher. Zij had moeten assisteren bij de sterilisatie van joodse vrouwen en dankzij haar fluitspel had zij de oorlog overleefd.

Ook was Edwin de Vries nog aan het woord en sprak over zijn vader die een meisje uit Westerbork haalde. (Dit verhaal wordt beschreven in het boek Westerbork girl van Steffie van den Oord)

Net nog het bevrijdingsconcert aan de Amstel gehoord en gezien. Het eerste openbare optreden van de koningin na de gebeurtenis van 30 april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten