woensdag 6 mei 2020

Moederdag 10 mei 2020


Moederdag komt oorspronkelijk uit de oude Griekse tijd. Toen werd aan het begin van de lente het bestaan van de Moedergodin Rhea gevierd. Dit werd traditioneel gehouden rond de lente-equinox, als de zon over de evenaar gaat en zo het begin van de lente inluid. In de meeste landen is dit ook nog steeds de dag waarop men Moederdag viert.
In Nederland kwam Moederdag rond 1924 overwaaien. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde introduceerde deze dag in de hoop hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. In 1928 werd Moederdag officieel in Nederland uitgeroepen. We vieren het hier elk jaar op de tweede zondag van mei.
De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het leeuwendeel van de zorgtaken hebben vervuld, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Als meest sprekend symbool van het omgekeerde rolpatroon geldt wel het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed. Daarna krijgt moeder het door de kleinere kinderen al lang tevoren op school gemaakte cadeautje en verder een bloemetje of een ander geschenk, bijvoorbeeld een zeepje of, met een financiële bijdrage van vader, een nieuw huishoudelijk apparaat. Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten