woensdag 29 december 2021

Streamers met kerstmis uit de Efteling.

Ik lach om niet te huilen van Lex Kroon

Boek uit 1984 dat Eus aangezet heeft om schrijver te worden. Op zijn negentiende kreeg Özcan Akyol het boek Ik lach om niet te huilen in zijn handen. Deze autobiografische schelmenroman over het meeslepende, schokkende en intrigerende leven van Rotterdammer Lex Kroon sloeg bij hem in als een bom. Het deed hem denken aan zijn eigen leven en omgeving, aan 'de verpauperde buurt in Deventer', die het decor vormde van zijn jeugd. Het boek inspireerde hem om zelf schrijver te worden. Acht jaar later verscheen zijn schelmenroman Eus. Lex Kroon schreef met Ik lach om niet te huilen in 1984 een absoluut unieke roman voor zijn tijd. Brutaal, openhartig en rauw: Kroon neemt ons mee naar de Rotterdamse onderwereld, waarin hoeren, drugs en criminelen centraal staan. Hij beschrijft zijn eigen afdaling - van taxichauffeur naar psychiatrisch patiënt naar cocaïnesnuivende koppelbaas - met een humoristisch cynisme en drijft rancuneus de spot met alles en iedereen. In dit door en door persoonlijke boek houdt Lex Kroon niets verborgen en staat de lezer oog in oog met de harde, vaak ontluisterende werkelijkheid van het bestaan. Lex Kroon is ex-koppelbaas, ex-cocaïnesnuiver, ex-psychiatrisch patiënt, ex-hotelier, ex-katholiek, ex-taxichauffeur, maar nog altijd Rotterdammer en bovenal groot Feyenoord-kenner. 'Het boek is rauw en het barst van zwartgallige humor. Ik werd er meteen door gegrepen. Het tempo in het boek stond gelijk aan het tempo waarin ik leefde.' Özcan Akyol 'Een even ongewoon als bij vlagen onthutsend debuut. Welke schrijver durft zo ver te gaan dat hij een psychiatrisch rapport over zichzelf in extenso afdrukt? Daar moet je toch wel lef voor hebben.' De Telegraaf 'Een felle aanklacht tegen de psychiatrie en de psychiaters die geen tijd voor hem hebben. Het is doordrenkt van humoristisch cynisme.' Het Parool

Leraar op de fiets van Conrad Berghoef

Het boek van de leraar die viral ging 'Mijn lievelingsdocent over de lol van het lesgeven.' Japke-d. Bouma Dat leraren helden zijn, wisten we al, maar sinds het thuisonderwijs zijn het goden. Conrad Berghoef uit Friesland werd hét symbool van de zoomende leraar. In dit boek vertelt hij over het vak dat hij al 25 jaar uitoefent, over lesgeven tijdens corona en over zijn leerlingen die opgeleid worden om in de zorg te werken en als beginnende stagiairs aan de frontlinie staan tijdens de coronacrisis. Conrad fietst in deze tijd de hele provincie door om boeken te bezorgen bij zijn leerlingen. Hij ziet hoe leerlingen staande blijven of geraakt worden door deze tijd. Het voelt, ondanks al zijn ervaring, alsof hij voor het eerst voor de klas staat. Een boek vol herkenbare, ontroerende en grappige anekdotes voor wie voor de klas staat, heeft gestaan of in de klas heeft gezeten. Met andere woorden, voor iedereen. Conrad Berghoef (1970) staat sinds 1996 voor de klas als leraar burgerschap en Nederlands. In 2017 werd hij gekozen tot mbo-docent van het jaar. Hij schrijft over onderwijs in columns en blogs, waarbij hij zo veel mogelijk uit zijn eigen onderwijspraktijk put. Eind 2020 ontroerde zijn klas Verpleegkunde van roc Friese Poort in Drachten heel Nederland door Conrad tijdens de online les te bedanken.

De laatste uren van Jospehine Donkers door Daniëlle Bakhuis

Een zinderende short-read van Daniëlle Bakhuis Op de laatste dag van de zomervakantie wordt het levenloze lichaam van Josephine Donkers aangetroffen onder aan een Spaanse klif. Is ze gevallen? Gesprongen? Geduwd? Wat is er in haar laatste uren gebeurd? Daniëlle Bakhuis is een Nederlandse journaliste en schrijfster. Ze schreef o.a. voor Fancy, Yes en Viva. Nu is ze redacteur bij meidenblad CosmoGIRL! Als schrijfster debuteerde Bakhuis in 2008 met het non-fictie boek Love & Leed, de liefdesgids voor meiden. Later volgden de jeugdromans Verliefd van 2 Kanten (2009), Verliefd en nu? (2010), Wraak (2011), Hou Me Vast (2012) en Wat Als… (2013). Verliefd van 2 kanten en Wraak waren kerntitel voor de Prijs van de Jonge Jury. Haar laatste roman Wat als… wordt inmiddels vertaald naar het Duits.

Evi Dekker Zomers Madrid

Heerlijke vakantiethriller met spannende setting in zonnig Madrid, voor fans van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn. Lara’s scheiding is eindelijk rond, dus ze kan trouwen met haar grote liefde Kevin. Ze kent hem van haar werk als cateraar; hij werkt als marketingmanager voor een van haar klanten en heeft een zoontje uit een eerder huwelijk: Siem. Na hun zomerbruiloft gaan ze met zijn drieën op huwelijksreis naar Madrid. Alles is precies zoals Lara het zich voorstelde, want ze genieten als nieuw gezin van de stad en van elkaar. Totdat Siem verdwijnt. Het kind is spoorloos in een miljoenenstad. De Spaanse en de Nederlandse politie werken nauw samen om de zaak op te lossen. Kevin denkt dat zijn ex achter de verdwijning van zijn zoon zit, maar Lara wordt daar gaandeweg steeds minder zeker van... Ik herkende heel veel van het sutkje Madrid waar het verhaal zich afspeelt. Evi Dekker (1986) is een telg uit een vooraanstaande zakenfamilie uit het westen van het land. Omdat ze als cultureel attachee werkt op een Nederlandse ambassade ergens in de Europese Unie, gebruikt ze een pseudoniem. Ze schrijft als sinds jongs af aan en Enkeltje Madrid markeert haar debuut als thrillerschrijfster.