zondag 30 oktober 2022

Ook dat nog een humoristisch boek over 3 generaties vrouwen in het coronajaar 2020

In deze vrolijke dagboekroman over een gescheiden moeder in haar ‘tweede leven’, een millennial in een identiteitscrisis en een hippieoma in een bejaardenoord, leven we mee in het jaar waarin alles verandert. Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen. Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de 'wandelende graftakken'. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.

De spaarbank in Tilburg

de pont museum Tilburg

Judith de laat vergeet me

Terwijl Tine het contact met haar dementerende moeder langzaam maar onherroepelijk verliest, roept Alzheimer zorgvuldig begraven herinneringen op. Wat destijds in Brabantse, streng religieuze en grote arbeidersgezinnen de normaalste zaak van de wereld was, maakt diepe indruk op Tine. Vergeet me schetst een reëel en indringend beeld van de invloed van Alzheimer op zowel patiënt als familie. Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Brabant en trekt je het verleden in, terug naar de jaren vijftig.

Ans Markus in Den Bosch

Vanaf zondag 16 oktober is in Museum Slager de nieuwe expositie ‘Verbonden Vrijheid’ van kunstenaar Ans Markus te zien. ‘Verbonden vrijheid’ is Ans Markus’ eerste expositie na een overzichtstentoonstelling in Museum de Fundatie zo’n 5 jaar geleden. In augustus 2020 overviel haar de ziekte kanker. Na enkele operaties en zes chemobehandelingen is zij weer te vinden in haar geliefde atelier op het Prinseneiland in Amsterdam. Ans Markus schildert en exposeert ruim 45 jaar. Haar werken zijn geliefd en van hoge kwaliteit. Met haar nieuw realisme plaatst Ans Markus zich in de traditie van Frida Kahlo en Charley Toorop. Ans Markus ontwikkelde zich sterk en dat is te zien in haar werken: van omgaan met onzekerheden naar een steeds bredere oriëntatie en opener blik op de wereld. We zien een steeds zelfverzekerder vrouwbeeld. Vrouwen die geraakt zijn door het leven, vrij willen zijn, maar die ook verbinding aan willen gaan.