vrijdag 25 september 2020

Mariska onder de indianen van Sandor Kis

 Dit was een van de boeken die op mijn lagere school werd voorgelezen tijdens de handwerkles.

Mariska onder de Indianen - Sandor Kis (1947) - BoekMeter.nlMariska in Scheveningen - Sandor Kis (1947) - BoekMeter.nl

Dus dit boek heb ik altijd bewaard. De serie gaat over een Hongaars meisje en bestaat uit 3 delen.

Mariska, het dochtertje van een rijke boerenfamilie, woont op een boerderij in Hongarije, samen met haar hond Tell, haar paardje Stella en de oude herder Samuel. Ze is daar heel gelukkig, totdat ze op een kwade dag wordt meegenomen door een oude zigeunervrouw. In vieze oude keren moet ze bedelen op de bruggen van Boedapest.
Op een dag wordt ze doorverkocht aan een circusdirecteur. Deze is, samen met Madame Julie, erg goed voor haar. Mariska krijgt mooie kleertjes en gaat optreden in het circus als prinses Mariska.
Tijdens een optreden in Wenen vinden haar ouders haar terug. Mariska gaat samen met haar gelukkige ouders terug naar Hongarije.
Maar dan breekt de oorlog uit en slaat opnieuw het noodlot toe. 


Sandor Kis is het pseudoniem van Lambertus Gerardus Weldering en Mariska Weldering

Herinneringen

 Geen fotobeschrijving beschikbaar.Opgeruimd na 38 jaar had zijn pootjes verloren. Dus een afscheidsfoto!! Wie had er ook zo een?

Fietspostzegels

 Op het postzegelvel Fietspostzegels staan 6 postzegels waarop fragmenten van 6 fietsonderdelen op ware grootte zijn weergegeven. Op het vel met de zes Fietspostzegels staan fragmenten van foto’s van fietsonderdelen op ware grootte, tegen een witte achtergrond. De 6 onderdelen zijn een reflector, een fietsframe, een handvat, een fietsbel, een buitenband en een binnenband. Het ontwerp is van Studio Sander Plug uit Amsterdam



Het woelige leven van David Castrop

 

 

Hans Ulrich (Hengelo 1939) studeerde geschiedenis en Nederlands in Utrecht. Hij gaf les op de gymnasia van Middelburg en Leiden en schreef tal van schoolboeken. In totaal zijn zes miljoen scholieren groot geworden met zijn lesboeken. Ook schreef hij kinderboeken van welke er twee verschenen zijn in het Duits, Esperanto en Engels. Zijn geprezen De vader die terugkwam verscheen in 2017. Momenteel werkt hij aan een boek over Spinoza

In dit boek verwerkt de schrijver zijn eigen leven als leraar en liefhebber van literatuur en geschiedenis. Er wordt naar verschillende boeken uit de literatuur verwezen.  en zijn gymnasium achtergrond zowel als leerling en  docent  speelt ook een grote rol in dit verhaal.

Opening: Alles in dit boek is waar zonder dat het juist is (Simenon)

 

David Castorp is een melancholieke romanticus die schijnbaar onbekommerd door het leven gaat. Zijn successen in het werkzaam leven lijken groot. Als beginnend journalist bij het Utrechtsch Nieuwsblad, op zijn 60e bij NRC Handelsblad. Als leraar op de gymnasia van Middelburg en Leiden en bovenal als schrijver van (school)boeken. In zijn woonplaats Oegstgeest heeft hij een schrijverstegel, net als Jan Wolkers, Frédéric Bastet, F.B. Hotz en Henk Wesseling. Heftig is zijn liefdesleven met tal van veroveringen. Maar hij faalt als het op blijvende relaties aankomt. Hij twijfelt ook als hij zich afvraagt of hij wel een goede vader was. Door een ingrijpend verlies belandt hij in een psychiatrische inrichting, een ommekeer in zijn leven.

Deze liefdesroman voert de lezer door het Nederland van de twintigste eeuw maar ook door Rome en Florence, waar David een geliefde gids is. Dan ontmoet hij een nieuwe, alles overwinnende liefde. De romanticus komt eindelijk thuis.