vrijdag 24 april 2020

Thea Beckman prijs

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €500,-  Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.
Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De jury liet zich door de coronacrisis niet weerhouden en voerde digitaal overleg over de vele gelezen boeken. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur).
Longlist
  • Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda - Oorlog in inkt - Ploegsma, maart 2020
  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
  • Diverse auteurs - Het grote Rembrandt voorleesboek - Rubinstein, februari 2019
  • Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara - Droomvallei, april 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018
  • Schrijvers van de Ronde Tafel – Wij waren erbij - Leopold, november 2019
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen & Charlotte Dematons – Niemand ziet het - Leopold, november 2019
  • Willemijn de Weerd – Papa, waar blijf je? - Columbus, september 2019

Ad De Laat uit Nistelrode,



Deze week was het de 25e sterfdag van Ad  de Laat , troubadour uit Nistelrode en nog steeds bekend bij de ouderen onder ons. Ik heb in de bibliotheek nog een keer een optreden  geregeld.
Zie ook artikel in Brabants Dagblad.

Volksuniversiteit Oss bestaat 50 jaar

Volksuniversiteit Oss bestaat 50 jaar en organiseert feestweek



 Door Leon Voskamp
OSS - Vereniging Volksuniversiteit Het Maasland is op 23 april 1970 opgericht. Vanuit een woonkamer werd er gestart met een cursusprogramma (vier taalcursussen, een discussiecursus en lezingen) voor volwassenen. Nu 50 jaar later is Volksuniversiteit Oss een maatschappelijk betrokken organisatie met een gevarieerd cursusaanbod voor een brede doelgroep.


- 1970: De oprichters van Volksuniversiteit Het Maasland zijn de heer Kok en mevrouw Kok-Ruth en de heren S. Reyenga en H. Taconis. Een greep uit het cursusaanbod: diverse vreemde talen, cursus Algemene Ontwikkeling (kennis van de 6e klas lagere school opgehaald in 36 wekelijkse lessen), filosofie en psychologie, cursussen koken en bakken, gezonder leven en een groen cursus.

Jubileum
Het 50-jarig jubileum wordt van woensdag 9 tot en met zondag 13 september gevierd. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans verzorgt om 10 uur de opening van de workshopweek met een lezing. De rest van de week mag iedereen gratis deelnemen aan proeflessen, workshops en lezingen. Uiteraard zijn docenten aanwezig om vragen van cursisten te beantwoorden. Voor de zomervakantie wordt het programma voor deze feestweek bekendgemaakt.
Lees meer op de volgende site.
-



Huidhonger van Gemma Boermans en Esther Cohen

Vandaag is het boek huidhonger van Gemma Boermans en Esther Cohen verschenen


'De mens heeft veel nood aan baarmoederlijkheid, aan gehechtheid, aan vastgepakt worden, helemaal als iemand van nabij wegvalt. We moeten meer durven uitkomen voor onze behoefte aan vel voelen. Het is goed dat Huidhonger dit onder de aandacht brengt.' - Dirk de Wachter Aangeraakt worden, letterlijk en figuurlijk, is een primaire levensbehoefte, in het bijzonder voor mensen die alleen leven of rouwen na liefdesverlies. Sinds de coronacrisis ervaart opeens bijna iedereen gemis aan nabijheid, fysieke troost en geruststelling. Uitspreken dat we hiernaar hunkeren lijkt een hoge drempel, terwijl wat je voelt heel normaal is. Gemma Boormans en Esther Cohen verloren beiden hun partner. Zij ondervonden aan den lijve wat gemis en verlangen betekenen. Voor Huidhonger belichten ze het verlangen naar lichamelijk contact en spraken zij met gescheiden mannen en vrouwen, weduwen en weduwnaars over liefdesverlies. Ook interviewden zij hoogleraar seksuologie en psycholoog Ellen Laan, eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks, intuïtieve massagetherapeut Margrit Siemerink, predikante Rebecca Onderstal en psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter over lust, eenzaamheid en huidhonger.

Lees de recensie in het parool

Drones boven Friesland

Fryslân fan Boppen vliegt de komende dagen met drones routes in de provincie. Thuisblijvers kunnen er van genieten via internet. Het project is een initiatief van de Friese burgemeesters en de organisatie is in handen van LF2028.
De drone-opnames vinden ’s ochtends plaats tussen 9.00 en 13.15 uur. De uitzendingen zijn een dag later via de sites van de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân te zien. Dat zou aanvankelijk gelijk ’s middags al gebeuren, maar het monteren van dronebeelden vergt meer tijd.
Link naar website

Het is weer aspergetijd

Het is aspergetijd. Naar
Nistelrode
gefietst door het bos  en verse asperges gehaald. Morgen aspergesoep en asperges eten.

Hoe dodelijk is het coronavirus?

Lees het artikel uit de Volkskrant. Veel cijfers ook in verhouding met andere dodelijke ziekten.
https://www.volkskrant.nl/cs-ba1c6124