zondag 30 augustus 2020

Herinneringen aan biebcollegae


 

Recensie over Emy Koopman in Trouw over boek en documentaire Canada

 In haar nieuwe roman ‘Het boek van alle angsten’ schetst Emy Koopman de pestkopmaatschappij in een nabije toekomst. Wat als de samenleving zo verhardt dat het schoolplein het hele dagelijks leven vormgeeft?

“Een boek publiceren is veel spannender”, antwoordt Emy Koopman lachend op de vraag wat enger is, de publicatie van ‘Het boek van alle angsten’, haar tweede roman, of haar aantreden als presentator, zondag op de televisie. “Bij mijn debuut, kreeg ik angstdromen dat ik dood zou gaan en dat het boek dan ook zou verdwijnen. Het duurde toen vervelend lang voordat er recensies kwamen.”

Koopmans ideeënrijke, donkere tweede roman zal vast niet lang onopgemerkt blijven, want de jonge schrijver maakt een dubbelslag. Zondag beging op tv de door haar gepresenteerde indrukwekkende, verrassend kritische VPRO-reisserie ‘Paradijs Canada’ (regie van Hans Pool). In vijf afleveringen gaat Koopman op zoek naar de pijnpunten in de Canadese samenleving. Die blijken er voldoende te zijn, al zullen de meeste mensen, zoals de maker stelt, in eerste instantie ‘niets naars over het land kunnen bedenken’. 

Koopman praat met moeders en andere verwanten van inheemse meisjes die verdwenen (vermoord werden) langs de beruchte ‘Highway of Tears’ in de provincie British Columbia. Ze ontmoet een Marokkaans-Canadese buschauffeur die gewond raakte bij de aanslag op een moskee in Quebec City. Ze spreekt met de daklozen die in caravans hokken in het centrum van het peperdure Vancouver.

Emy Koopman

Emy Koopman (1985) is schrijver en onderzoeksjournalist. Ze studeerde klinische psychologie en literatuurwetenschap. In 2016 debuteerde ze met het merendeels lovend ontvangen ‘Orewoet’ en promoveerde ze op een empirisch onderzoek naar literatuur en empathie, waarvoor ze aan de universiteit van Alberta, Canada verbleef. Op de middelbare school in Oss, waar haar vader rector was, zat ze in de klas bij Lilian Marijnissen. Als 17-jarige werkte ze even als model. ‘Het boek van alle angsten’ is haar tweede roman. Zondag 30 augustus begint de door haar gepresenteerde documentaire-reisserie ‘Paradijs Canada’.

Dat serie en boek nu ongeveer gelijk verschijnen is toeval, maar overlap is er wel, vertelt ze in het restaurant van het Amsterdamse filmmuseum aan het IJ. “In allebei draait het ook om de vraag hoe je een beschaving overeind houdt en waar het mis kan gaan”. 

En in beide speelt de bekende Canadese psycholoog en goeroe Jordan Peterson - omstreden vanwege onder meer zijn conservatieve opvattingen over gender - een (bij)rol. Al wordt hij in het boek niet bij naam genoemd, zijn theorieën komen wel voorbij in het verhaal. En in de serie zit een opmerkelijk interview met een geëmotioneerde Peterson die er met vochtige ogen op hamert dat mannen ook heel belangrijk zijn. “Hij ­verontschuldigde zich later”, licht Koopman toe. “Hij zei dat hij zijn Jungiaanse schaduwgestalte moest kanaliseren. Zijn vrouw is ziek. Niet lang na het interview is hij ingestort.”

Ingevoerd in angst (en onbeheersbare schaduw­gestalten) ís Emy Koopman. Ze studeerde psychologie en literatuurwetenschap, promoveerde op een onderzoek naar literatuur en empathie, is naast romanschrijver ook onderzoeksjournalist. Ze publiceert in ­diverse media prikkelende opiniestukken over klimaat­problematiek, feminisme en psychologie, zoals onlangs in de Volkskrant over de pandemie die ons op onze ­falende omgang met angst drukt. ‘Leer beter bang te zijn’ spoorde ze alarmisten en weglachers aan.

Dagje Breda


 

Bieb Breda met mooie binnentuin