dinsdag 8 februari 2022

Podcasten die ik nog wil luisteren

https://podcastluisteren.nl/pod/Athenaeum-Boekhandel#/ https://podcastluisteren.nl/pod/Op-Zoek-Naar-De-Liefde https://podcastluisteren.nl/pod/PIM-PAM-PODCAST https://www.radioviainternet.nl/podcasts/drie-boeken https://www.radioviainternet.nl/podcasts/lekker-lullen-de-podcast/2022/s2e22-ik-maak-het-uit

De honderd vrouwen van Marcel Musters

In 'De honderd vrouwen van Marcel' laat Marcel 100 vrouwen uit zijn leven vertellen over hun persoonlijkste ervaringen. Om te lachen, te huilen, om je te verwonderen en misschien zelfs om van te leren. Marcel Musters koestert vrouwen. De acteur kent er wel honderd die iets speciaals voor hem betekenen. En wat hij aan levenswijsheid heeft opgestoken, komt grotendeels van hen. Oude en jonge vrouwen; bekende en minder bekende vrouwen; vrouwen die andere vrouwen helpen kinderen op de wereld te zetten of vrouwen die uit oorlogen moesten vluchten. Ze moesten maar eens uitgebreid aan het woord. Gewoon, omdat het leuk is ze weer eens te spreken. Maar ook omdat we leven in een wereld die is ingericht op mannen. Mannen zijn de norm, vrouwen zijn sociaalmaatschappelijk haast onzichtbaar. In 'De honderd vrouwen van Marcel' laat Musters met journalist Pablo Cabenda 'zijn vrouwen' vertellen over hun persoonlijkste ervaringen. Om te lachen, te huilen, om je te verwonderen en misschien zelfs om van te leren.

Mijn vader is een vliegtuig.

Gisteren gezien bij de filmliga. Indrukwekkende film. Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer Afbeeldingsresultaat voor antoinette beumerAntoinette Beumer (Amstelveen, 2 augustus 1962) is een Nederlandse regisseur. Beumer studeerde in 1989 af aan de Amsterdamse Theaterschool. Als regisseur was zij betrokken bij uiteenlopende projecten. Zo regisseerde zij de televisieseries, 'Hertenkamp', 'Spangen' en Willemspark (komedie voor VPRO jeugd). Afbeeldingsresultaat voor mijn vader is een vliegtuigIn dit boek raakt de bijna veertigjarige Eva haar grip op het leven kwijt nadat haar moeder plotseling is overleden. Ze gaat terug in haar verleden een vader die al 55 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft. Met haar moeder had ze weinig contact en aan haar had ze beloofd haar vader nooit op te zoeken. Eva leek alles te hebben een goede relatie, een eigen bedrijf, een mooie tweeling en een mooi nieuw huis. Ze krijgt zoveel last van haar verleden en onverwerkte trauma's via dromen en nachtmerries komt de lezer te weten wat er in het verleden met haar vader en hun gezin is gebeurd. Prachtig boek fictie maar gedeeltelijk gebaseerd op eigen leven van de auteur. Haar vader was ook piloot en psychiatrisch patient. Boek boeit van begin tot eind. Het is ook een boek dat verfilmd zou kunnen worden. Het bestaat uit 3 gedeelten: Willemien (de moeder) Joost (de vader) en Eva(de dochter) Alles wordt gesch

De 7 vinkjes van Joris Luyendijk

Volgens Luyendijk liggen de 'zeven vinkjes' - de blanke, hoogopgeleide, ABN-sprekende, hetero man die woont in de Randstad en wiens ouders ook hoogopgeleid zijn - mijlenver voor op de rest van de maatschappij. Ze (of beter -we-) vormen maar zo'n 3% van de bevolking, maar vormen sinds het begin van deze eeuw de onomstotelijke bovenlaag. Koning Willem-Alexander, Mark Rutte, Thierry Baudet, en zo ongeveer alle (start-up) CEO's behoren tot het clubje volgens Luyendijk. Door hun monopolie op wat gezien wordt al de 'standaard', zijn ze ondiscrimineerbaar. Sterker nog, de 'andere' 97% zijn de 'minderheden'.

Druikerige zondag en toch even op de fiets

Parijs van Kiki van Dijk

Kiki van Dijk is het pseudoniem van een Nederlandse schrijfster. De enige gegevens die de uitgever echter bekend maakt is dat deze in Utrecht is geboren en na haar Leidse studie Internationale Betrekkingen op verschillende plekken in de wereld heeft gewoond. Hebban: De nieuwe winterthriller van Kiki van Dijk zich af in het betoverende Parijs, de meest romantische stad ter wereld. Maar achter de lichtjes en knusse straatjes gaat een gruwelijke werkelijkheid schuil. In haar wervelende stijl vol vaart vertelt Kiki hoe voetbaljournalist Mika op zoek is naar haar tweelingzus, die in Parijs woont maar al dagen niets van zich heeft laten horen. In de besneeuwde lichtstad ontdekt ze dat Abby van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, dat zij een heel ander, gevaarlijker leven leidde dan Mika dacht. Wie kan ze nog vertrouwen? En is ze zelf wel veilig?