woensdag 29 april 2020

29 april 2020

Vandaag fietste ik in Oss en  zag veel mooie bloeiende kastanjebomen
en
Gezonde ouderen mogen weer mondjesmaat bezoek ontvangen
Ouderenbond ANBO adviseerde de maatregel te versoepelen en het kabinet is hiermee akkoord. Zelfstandig wonende ouderen mogen één of twee vaste personen aanwijzen die met enige regelmaat op bezoek mogen komen. Hierbij moeten wel de RIVM-maatregelen worden nageleefd: 1,5 meter afstand en handen wassen. Daarnaast moet de oudere gezond zijn en de persoon die op bezoek gaat ook. 

Karin Bruers nam haar demente moeder in huis

Karin Bruers is cabaretière, sociaal ondernemer en schrijver. Ze tourde inmiddels met vijf solovoorstellingen door het land, ze is lid van de Comedytrain en bedenker van maatschappelijke projecten tegen de sociale verkilling, zoals Social Sofa en Social Salon. In 2013 debuteerde ze met de verhalenbundel Brigadier oversteekmoeder. Nu maakt ze haar romandebuut met 'Het zal je moeder maar wezen'. Een tragikomische roman over een gezin dat uit elkaar valt, want als de dementerende moeder naar een verzorgingshuis moet, komen de onderlinge verhoudingen op scherp te staan. Atze de Vrieze spreekt met Karin Bruers.

Zij gaf op 18 april interview bij het programma nooit meer slapen.


Thuiswerken in 86

Jeroen Brouwers 80

Bezonken rood wordt nog steeds door scholieren gelezen voor de lijst.

Op 28 april werd Jeroen Brouwers 8o. Een mooie gelegenheid om een jubileumuitgave te brengen van zijn meest beklijvend en bijblijvend boek Bezonken rood.

Vorig jaar verscheen de vijftigste druk van dit magnifieke boek, een van de mooiste moeder-zoonromans uit de Nederlandse literatuur.
Ter gelegenheid van Jeroen Brouwers’ tachtigste verjaardag zullen twee heel bijzondere uitgaven van ‘Bezonken rood’ het licht zien: een fraaie, gebonden editie en een eenmalige, uitzonderlijk mooie bibliofiele uitgave. De bibliofiele uitgave zal worden uitgebreid met een nieuw essay, waarin Jeroen Brouwers terugkijkt op de ontvangst van Bezonken rood en de polemiek van destijds met Rudy Kousbroek en anderen.

Tassenmuseum dicht

Gelukkig heb ik het tassenmuseum  nog niet zolang geleden bezocht. Een van de eerste musea die sneuvelen.
Het Tassenmuseum sluit na 13 jaar voorgoed haar deuren.BEELD ANP
Ze begon nog geen 14 maanden geleden met grote ambities. Manon Schaap wilde met Het Tassenmuseum niet alleen ‘out of the box’, maar ook ‘out of the bag’ denken. Het museum zou, zo vond ze, over meer moeten gaan dan dat gebruiksvoorwerp met twee hengsels. Schaap wilde ‘een beeldverhaal vertellen’ met de tas als onderwerp. En zo verwondering en ontdekking tot sleutelelementen van de museumbeleving maken.
Woensdag  maakte ze bekend dat het museum, al enkele weken gesloten vanwege de coronacrisis, niet meer zal heropenen. De reden is eenvoudig: het geld is op. Of zoals Schaap, die geen aanvullende vragen wilde beantwoorden, het in een persverklaring formuleert: ‘Er zijn helaas onvoldoende financiële middelen in de vorm van subsidies en sponsoring gevonden voor continuering op de lange termijn. Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst.’