maandag 16 augustus 2021

Het bomenpark Heesch

Het Bomenpark in Heesch is het startpunt van deze wandelroute (12 km) vol met natuurschoon en cultuurhistorie. Maar we houden het niet bij bomen alleen. We steken prachtige stukken heide over. We ontmoeten exmoorpony’s (en als je geluk hebt een taurus). En we nemen onze hoed af voor onze voorouders die hier 4000 jaar geleden overleden. Praktische informatie en gpx tref je onderaan dit artikel.

Hemlerijkse waard

In de Hemelrijkse Waard in Oijen (gemeente Oss) komen natuur, hoogwaterveiligheid en waterkwaliteit samen. De Maas die ooit werd rechtgetrokken, krijgt hier weer de ruimte. Door de dynamiek van de rivier verandert het landschap bijna dagelijks. Speur tijdens je struintocht naar de vele vogels, ontdek diersporen in de klei en geniet van het weidse uitzicht aan de oevers van de Maas. In 2017 werd natuurgebied de Hemelrijkse Waard pas geopend, maar nu al vind je er een weelde aan natuur. Dankzij het afgraven van het gebied, is er meer ruimte voor de rivier bij hoogwater. Met de komst van de nevengeul en de beek, krijgt het waterleven weer een kans zich hier te onwikkelen, wat weer goed is voor de waterkwaliteit.

Tong van Marly van Otterloo

Wanneer de 27-jarige Fee na de plotselinge dood van haar moeder ontdekt dat die altijd heeft gelogen over de oorzaak van het verlies van haar tong, wil ze de waarheid boven water. Wat gaat er schuil achter haar moeders geheim en is er nog meer niet waar? Tong is een intrigerende, strak gecomponeerde pageturner over een complexe moeder-dochter-relatie.
Als haar moeder plotseling overlijdt komt Fee, de dochter erachter dat de moeder altijd gelogen heeft over het ontbreken van haar tong en gaat zij op onderzoek uit en komt meer te weten over het leven van haar moeder.

Middernachtbibliotheek van Matt Haig

Matt Haig is een Brits journalist en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen, voornamelijk in het genre speculatieve fictie.
"Tussen leven en dood bevindt zicht een bibliotheek'zei ze. Een bibliotheek met eindeloze planken. Elk boek biedt de kans om een leven uit te proberen dat je geleefd zou kunnen hebben.Om te zien hoe het zou zijn gelopen als je andere keuzes had gemaakt... Zou je het ander shebben gedaan als je alles wat waarvan je spijt hebt ongedaan kunt maken? Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard? Boek is voorzien van boekkaartje. Voor alle ex biepers herkenbaar!