dinsdag 25 april 2023

Jeugd van toen in museum Tweestromenland in Beneden Leeuwen

In het museum tweestromenland in Beneden leeuwen tentoonstelling over de jeugd van toen uit de regio. De Jeugd van Toen in Museum Tweestromenland Regelmatig hoorde je in de jaren zestig de verzuchting van ouderen: Die jeugd van tegenwoordig! Zelden was deze hartenkreet positief bedoeld. In de jaren zestig vond er in Nederland en West-Europa, een soort revolutie plaats veroorzaakt door diezelfde jeugd. Waren voor die tijd de verhoudingen binnen gezin en maatschappij nog hiërarchisch bepaald, in die jaren vond er een ommekeer plaats. De jeugd morrelde aan het bestaand gezag. Niet alleen thuis, maar ook op school, op de universiteit, op straat, in de politiek, ja overal. Jongeren ervaarden deze beweging als bevrijdend, ouders als bedreigend. In die context werd langzamerhand ook de muziek beïnvloed door wat er op straat gebeurde. Bekende namen op dit gebied zijn Bob Dylan, John en Yoko Ono en in ons land Boudewijn de Groot met zijn bekende Meneer de president, slaap zacht. Er ontstond door de muziek bewustwording bij de jeugd. Langzamerhand ontstond er een jeugdcultuur die zich op alle gebieden manifesteerde. De jeugd liet het haar groeien. Aan de kleding kon je zien waar iemand van was, zoals bijv. de “stoepgasten”. Ging je naar De Stoep dan kwam je er bij De Blauwe Sluis niet in omdat je kleding te extreem was. Etc.: kom kijken en luisteren! In het verlengde van deze tentoonstelling zullen er iedere 2e zondag van de maand muzikale optredens zijn in het museum café met bands uit de tijd van toen. Volg de berichtgeving hierover op onze website www.museumtweestromenland.nl en op onze facebook pagina. De tentoonstelling is het hele jaar 2023 te zien, vanaf 15 januari.

Schemerleven wint de Confituur Boekhandelsprijs 2023

[Nieuws] De Confituur Boekhandelsprijs 2023, genoemd naar de gelijknamige Vlaamse boekhandelsketen, gaat dit jaar naar dichter en auteur Jaap Robben voor zijn roman Schemerleven. Op maandag 8 mei is de uitreiking in Boekhandel de Zondvloed in Mechelen. De jury van de Confituur Boekhandelsprijs wordt gevormd door de 25 boekhandels van de Confituurgroep in Vlaanderen. Jaarlijks wordt de Vlaamse Boekhandelsprijs uitgereikt aan een van oorsprong Nederlandstalig boek dat een opvallende, verrassende, vernieuwende of verfrissende bijdrage leverde aan het literaire landschap en waarvan boekhandelaars vinden dat het best wat meer in de schijnwerpers mag staan. “Onze boekhandelaars bekronen een literaire parel over een ontroerende verborgen geschiedenis. Met bezield, raak taalgebruik weet Jaap Robben op een indrukwekkende manier een heel leven te schetsen”, aldus de jury. Brenda Vanhoutte (boekhandel Walry, Gent) voegt daaraan toe: “Het is ronduit indrukwekkend hoe Jaap Robben het hele leven achter het verweerde gelaat van een oude vrouw weet te schetsen, wat kan die man schrijven.” Robben reageert op Instagram op zijn bekroning: “Wauw! Wat een fantastische eer! Het verbond van de mooiste, zelfstandige Vlaamse boekhandels heeft Schemerleven gekozen tot hun mooiste boek van het jaar! Voel me echt enorm vereerd met deze prijs, zeker om de eerste Nederlander te zijn die hem wint.”

Bollenstreek

Vorige week zaterdag gefietst in de bollenstreek bij LIsse en Hillegom. Het was erg druk, veel wind maar mooie plaatjes. Fiets langs de mooiste en kleurrijkste plekjes van de Bollenstreek met de Bollenstreek Bloemenroute. Deze fietsroute van 35 kilometer laat je genieten van het strand, het uitgestrekte duingebied en uiteraard fiets je in de lente langs de schitterende tulpenvelden en in de zomer ontdek je de veelzijdige Dahlia showtuinen en de zomerbloemen. Let op: in april is het fietsknooppunten netwerk in de Bollenstreek is aangepast. Er zijn nieuwe knooppunten en verbindingen aangelegd. Om de bloemenroute te fietsen moet je de volgende knooppunt nummers volgen: 80 – 42 – 19 – 43 – 86 – 31 – 06 – 78 – 44 – 11 -12 – 13 – 28 – 40 – 49 – 29 – 91 – 30 – 41 – 57 – 55 – 58 – 59 – 60 – 83 – 74 – 75 – 80

Paardenbloemen

In de bermen veel paardenbloemen vandaag. De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Dat neemt niet weg dat bepaalde microsoorten en secties zeldzaam kunnen zijn. De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid.

Harry Belafonte overleden

Harold George Belafonte was een Amerikaans zanger en acteur. Hij kreeg de bijnaam "King of Calypso" omdat hij de calypsomuziek internationale bekendheid gaf. Hij werd bekend met zijn hit Banana Boat Song en zijn werk als Unicef-ambassadeur. Luister naar zijn bekendste songs.